Krismöte: Häkten och fängelser överfulla

1:58 min

I dag hölls ett krismöte i Stockholm där bland andra polisen, kriminalvården och åklagarmyndigheten möttes för att hitta nödlösningar på problemen med att det inte finns platser för misstänkt kriminella på landets häkten.

– Situationen är mycket allvarlig. Vi har nu överfulla häkten på en nivå som innebär att 23 av 32 häkten i landet har mer än 100 procents beläggning och det är helt oacceptabelt mycket, säger Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

Vid flera tillfällen har polisen fått vända tillbaka, när de kört personer från domstolen till häktet. Men där har det varit fullt.

Och i häktena sitter 130 personer som redan blivit dömda till fängelse- men inte kan flyttas dit därför att också många fängelser också är överfulla.

Sju myndighetschefer för rättsvårdande myndigheter träffades i dag i Stockholm för att hitta nödlösningar.

Flera arbetsgrupper ska bildats för att utreda hur häktade ska sättas i dubbelrum, trots risker för bråk, och problem för personalen - dessutom måste åklagarna vara inkopplade så att häktade inte kan samtala med varandra om vissa brott,
all yta ska byggas om till bostadsrum och man ska försöka hålla fler omhäktningsförhandlingar via videolänk till exempel.

På längre sikt måste kriminalvårdens kapacitet utökas, säger Nils Öberg.

– Den här situationen vi har i dag, riskerar nu att förvärras de närmaste månaderna. Vi kan inte ha en situation där våra häkten är belagda till 100 procent eller mer.

– Vi ska vara maximalt 90 procent belagda, säger han.

 Du låter lite bekymrad?

– Men jag är mycket bekymrad. Det här får stora konsekvenser för vår verksamhet men det får faktiskt också stora konsekvenser för rättsväsendet som helhet, säger Nils Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista