Hermansson tvingas lämna sina uppdrag

2:09 min

Med siffrorna 197 mot 49 röstade Socialdemokraternas extrainkallade distrikskongress i Göteborg för distriktstyrelsens beslut, att avsätta Ann-Sofie Hermansson.

Hon har alltså inte längre förtroende hos vare sig styrelsen eller delegaterna på kongressen och tvingas lämna uppdragen som gruppledare för S i kommunstyrelsen och fullmäktige.

- Jag känner inte att jag har gjort några strategiska misstag, säger Ann-Sofie Hermansson.

- Men det är kongressombuden som äger beslutet och det rättar jag mig efter.

Såhär kommenterade distriktstyrelsens ordförande, Anna Johansson, som även är riksdagsledamot för Socialdemokraterna, utgången av omröstningen och hur den påverkar göteborgarnas syn på partiet efter den uppslitande striden.

– Jag tror att det är ganska olika hur göteborgarna har sett på den här konflikten som vi haft under senare tid. Men jag tänker att oavsett den här konflikten eller inte, så är det väldigt tydligt att vi har ett förtroende att ta igen hos göteborgarna. Det ger ju, om inte annat, valresultatet ett väldigt tydligt uttryck för, så det arbetet har vi ju framför oss oavsett om det här hade hänt eller inte. 

Det var efter fyra timmars hårda diskussioner bakom stängda dörrar som distriktskongressen gick till beslut. Även omröstningen var sluten, med hänvisning till det känsliga innehållet.

Ann-Sofie Hermansson fick alltså bara stöd av en femtedel av extrakongressens delegater. På frågan efteråt, om man kunnat agerat annorlunda i distriktstyrelsen och undvikit den uppslitande striden, svarade dess ordförande, Anna Johansson såhär.

– Jag kan möjligen se såhär i efterhand att vi kanske borde ha reagerat tydligare och skarpare tidigare, för att inskärpa allvaret.

– Samtidigt vill man ju inte, och den bedömning man gjorde då visar att man inte ville öka konfliktnivån i onödan. Så det fanns säkert goda skäl till att vi valde att inte göra det då. Men såhär i efterhand hade det antagligen gjort att det kanske hade kunnat hanteras annorlunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista