Partisekreterare Rådström: Hermansson kommer att hitta en ny roll i partiet

1:36 min

Trots att Socialdemokraterna centralt har försökt medla i konflikten mellan ledande partiföreträdare i Göteborg, så blev det till sist en extrainkallad distriktskongress som tvingades fatta beslutet att avsätta Ann-Sofie Hermansson.

Trots det svaga stödet hos kongressen tror partisekreterare Lena Baastad Rådström att Hermansson kommer att hitta en ny roll i partiet.

– Jag tyckte att jag hörde på Ann-Sofie Hermansson, hon sa ju själv, att jag kommer att fortsätta vara medlem i Socialdemokraterna och se till att driva frågor som jag brinner för. Men i det här läget där såg medlemmarna i Göteborg ingen annan väg än att faktiskt avsätta Ann-Sofie för att på så vis välja en ny gruppledare.

Är hon en belastning för partiet?

– Absolut inte.

Vem som bär skulden till att Socialdemokraterna i Göteborg, inför öppen ridå, utkämpat en så utdragen strid mellan två av distriktens mest framträdande politiker, distriktsstyrelsens ordförande Anna Johansson och gruppledaren i kommunstyrelse och fullmäktige, det vill Lena Baastad Rådström inte uttala sig om.

– I en konflikt så går det aldrig att peka på en enskild person. Det har varit oenighet mellan distriktsstyrelse, mellan stadshus, men nu är det medlemmarna i Göteborg som fattat ett beslut om att man vill se en annan gruppledare. Man kommer att välja en ny distriktsordförande och det är också partiet i Göteborg som måste ta ett gemensamt ansvar för att det här är vår väg framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista