Skandias vd slår tillbaka mot Old Mutual

Skandia klarar sig bäst på egen hand. Så kan man sammanfatta Skandias argument mot uppköpsförsöket från Old Mutual. Argumenten vässades mer på när vd:n Hans-Erik Andersson mötte medierna.

– Vi tycker att vi har ett bra självständigt Skandia som en nischoperatör på marknaden för långsiktigt sparande. Styrelsen tycker också att budet är helt otillräckligt. Det är en budpremie på fem procent om man räknar på var Skandias aktie rimligen skulle ligga utan det här budet. Det är helt otillräckligt, säger Hans-Erik Andersson.

Det är för lågt?

– Alldeles. Normalt handlar det om 25-30 procent för ett vänligt sinnat bud där styrelserna samarbetar och 40 procent för ett fientligt bud. Det är historiken i sådana här transaktioner, säger Skandias vd.
På onsdagen presenterade Skandias ledning ännu vassare argument och ännu tuffare ord mot försöket från Old Mutual att köpa Skandia.

– Det är för lite betalt och vi ser inga fördelar med att bli uppköpta. Vi klarar oss bättre på egen hand. Vi har en plan, heter det i ett nytt försök att övertyga.

Det tycks som att ridån går upp för sista akten i spelet om Skandia.

Old Mutual har inlett en charmoffensiv mot alla aktieägare som ännu inte har bestämt sig, medan majoriteten i Skandias styrelse har sagt nej till budet.

Nu lägger sig ledningen i en ägarfråga och går ut i en för svenskt näringsliv ovanlig offensiv mot samma osäkra aktieägare. Detta utspelas inför öppen ridå.

Fram till den 21 november ska det pågå. Det är sista dagen för att ta ställning till budet på Skandia.

Det som är känt är att ungefär 15 procent av aktieägarna har sagt ja och ungefär 15 procent har sagt nej.

Drygt 100 000 aktieägare och 1,8 miljoner Skandiakunder och kanske en ännu större allmänhet följer dramat från parkett.

– Jag hoppas det blir förr snarare än senare. Den stora vinsten blir om vi får arbetsro och kan jobba för våra kunder och aktieägare utan störmoment, säger Skandiachefen Hans-Erik Andersson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".