VID BÖRSENS ÖPPNANDE

Nordea faller efter uppgifter om penningtvätt

1:11 min

Storbanken Nordea är indragen in i den stora penningtvättsskandalen som tidigare berört Danske band och Swedbank. Det hävdar det finska nyhetsprogrammet MOT i ett inslag som sänds i kväll.
Nordeas aktiekurs sjunker nu kraftigt.

Nyheten att Nordea också kanske deltagit i olaglig penningtvätt slog ner som en bomb på börsen i morse. Och aktien sjönk hela 5 procent.

Ett kort meddelande på det finska nyhetsprogrammet MOT:s hemsida räckte.

"En stor dataläcka avslöjar att hundratals miljoner euro från suspekta källor har rört sig via Nordea", står det att läsa på YLE:s hemsida om programmet.

"MOT har fått tag på dokument där det framkommer hur de europeiska bankerna är kopplade till den enorma penningtvättmaskinen som ursprungligen är rysk."

Nordea har inte velat kommentera uppgifterna för MOT och är inte med i programmet. Ekot har förgäves sökt Nordea för en kommentar.

Svenska Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tidigare avslöjat att Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare ett decennium.

Även Swedbanks aktie har rasat. En orsak är att aktieköparna är rädda för att amerikanska myndigheter ska lägga mycket dyra böter på bankerna.

Det skulle i så fall kunna handla om miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista