S vill skärpa lag om äldreomsorgen

Socialdemokraterna tänker gå till val på att förbättra omsorgen för de gamla och har sagt att planen ska presenteras i samband med partikongressen. Den ansvariga ministern, Ylva Johansson, sa i riksdagen på onsdagen att hon vill skärpa lagen för att äldre människor ska få den vård de behöver.

– Man måste titta på om man ska förändra och skärpa den lagstiftning vi har idag. Nu har jag bjudit in landets kommuner till ett antal regionala konferenser för att tillsammans med företrädare för pensionärer och personalen diskutera hur vi ska kunna skapa större likvärdighet och en höjd kvalitet inom äldreomsorgen, säger Ylva Johansson.

Mer konkret än så är hon inte när det gäller hur hon vill skärpa den nationella kontrollen så att gamla ska få likvärdig omsorg i hela landet.

Minskat äldreboende
Ylva Johansson tycker att det behövs fler bostäder för äldre. Det tyckte socialdemokraterna inför förra valet också, men sen dess har antalet äldrebostäder minskat.

De borgerliga anklagar regeringen för löftessvek sen förra valet och hänvisar till ett äldreprogram som socialdemokraterna presenterade då, där det står att partiet vill skapa möjlighet att bygga 10 000 fler äldrebostäder.

”Lovade inte någonting”
Sen dess har antalet äldrebostäder minskat med lika många. Men Ylva Johansson tycker inte att hennes parti svikit några löften.

– Vi gick till val på valmanifestet och där lovade vi inte någonting när det gäller särskilda boenden. Det är min bedömning att vi behöver fler platser, men det är inte så lätt att lova det från riksdag och regering eftersom det inte är vi som ansvarar för byggandet av boendena.

– Däremot kan ju riksdag och regering ansvara för till exempel den lagstiftning som styr rätten till boende och den lagstiftning som ser till att det blir konsekvenser om man inte följer den lagstiftningen, säger ministern.

Äldreprogrammet som presenterades inför förra valet, hur ska man se på det? Vad är det för papper?

– Det som står i den här rapporten är en bedömning av att man vill sänka byggmomsen i ett visst avseende. Det gick inte att göra. Då trodde man att det skulle gå att göra och trodde att en sådan förändring skulle leda till att det blev fler särskilda boenden byggda.

Då gjorde socialdemokraterna en felaktig bedömning 2002?

– Ja, man uttryckte ju en vilja att sänka byggmomsen på ett sätt som sedan inte visade sig gå att göra. Så i det avseendet var det ju felaktigt, säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".