EKONOMIN I FOKUS

Folkkongressen i Kina har inletts

2:30 min

I Kina har folkkongressen, landets högsta lagstiftande organ med flera tusen delegater, inletts.

Premiärminister Li Keqiangs tal handlade mycket om Kinas ekonomiska framtid, och bland annat handelskonflikten med USA.

Li säger att han stödjer de fortsatta samtalet om tullarna, men han lämnade inga detaljer. 

Folkkongressen som pågår i två veckor väntas i år besluta om åtgärder för att främja den ekonomiska tillväxten, bland annat skattelättnader för de kinesiska företagen. 

– Li Keqiang underströk att det är en utmaning att nå tillväxtmålet på 6 till 6,5 procent. Man ska stimulera ekonomin genom bland annat skattelättnader och lättnader för småföretag att kunna låna pengar från större banker, säger Sveriges Radios Kinakorrespondent Hanna Sahlberg. 

– Man nämner också att det ska bli lättare att ha två barn. Kina har ju övergett den stränga ettbarnspolitiken för en tvåbarnspolitik och det ska bli lättare att få ha små barn på dagis.

Handelskonflikten med USA är ju högaktuell, hur viktig är den frågan för Kina?

– Den är väldigt viktig och det har att göra med att ekonomin har det svårare, det blir tuffare när man ligger i konflikt med USA. Det här nämndes lite beslöjat i att Kina strävar efter att med jämlika villkor förhandla om sådana här frågor, så man nämner det lite nertonat, säger Hanna Sahlberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista