Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Älgar kan öka skogsskador efter stormen

Publicerat torsdag 20 oktober 2005 kl 05.35
Ogillas av skogsbolagen.

Södra skogsägarna vill att älgstammen ska hållas nere de kommande åren. Bolaget fruktar att antalet älgar ska öka kraftigt i spåren av stormen Gudrun och orsaka stora skador på den nyplaterade skogen.

– Det är oerhört viktigt att ha en älgstam som är i balans med fodertillgången och då är det viktigt att man inför den explosion av älgmat som vi kommer att ha inte släpper upp älgstammen till en alldeles för hög nivå. Då får vi omfattande skogsskador och vi får eventuellt också näringsbrist hos älgarna, säger Mats Sandgren, skogsdirektör på Södra skogsägarna.

Gott om mat
Med alla hyggen som uppstår efter stormen kommer det att finnas ovanligt gott om mat för älgen framöver, sly och inte minst nya plantor. Det kan leda till en kraftig ökning av antalet älgar. Södra skogsägarna fruktar att älgstammen ökar snabbt för stunden, men sedan får svårt att hitta mat och då orsakar stora skogsskador. Därför vill Mats Sandgren att antalet älgar hålls kvar på dagens nivå.

– Temporärt skulle man kunna ha en större älgstam men det gäller då att man skjuter ner den lika snabbt som älgfodret minskar.

Man kan ha större stam
Just nu pågår älgjakten i södra Sverige, och många talar om dålig tillgång på älg. Björn Löfgren är konsulent på Jägareförbundet och återkommer precis med sitt jaktlag strax utanför Eksjö utan ha sett skymten av en älg . Trots det håller han delvis med Södra skogsägarna.

– Lokalt kan man ha en större älgstam än i dag men det måste också finnas rikligt med foder annars blir skadebilden att bli värre.

Är det lämpligt att hålla älgstammen på den nivå den har i dag?

– Jag ser gärna att det blir fler men det är markägarna som måste bestämma hur många de vill ha på sina marker.

Många jägare i framför allt Sydsverige är själva skogsägare och även om många gärna ser fler älgar så tror Björn Löfgren att det ökar förståelsen för skogsbolagens krav.

– En konflikt mellan skogsbruket och jägarna mår inte älgstammen bra av, men det gäller att det jämkas från båda håll, säger Björn Löfgren på Jägareförbundet.

Daniel Rundqvist 
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".