Biobränsleutredning

Flygutredare kan sitta på dubbla stolar

3:07 min

Regeringens utredare, Miljöpartiets förra språkrör, Maria Wetterstrand, vill att det ska bli obligatoriskt att blanda in biodrivmedel i flygbränslet. Samtidigt sitter hon i styrelsen för, och äger aktier i, ett företag som har fått statligt stöd att forska i möjligheterna kring att utveckla just förnybart flygbränsle i Sverige. Det rapporterar en tidning på nätet.

Under måndagen presenterade regeringens utredare Maria Wetterstrand sina förslag kring hur framtidens flygbränsle ska bli grönare. Hon vill att alla flygplan som har tankats på en svensk flygplats ska ha biodrivmedel i tanken. Plikten föreslås införas om två år - och år 2030 ska andelen biodrivmedel utgöra 30 procent av bränslet.

Samtidigt som Maria Wetterstrand har gjort utredningen har hon suttit i styrelsen för ett företag – Cortus Energy AB – som har fått stöd från Energimyndigheten för att undersöka möjligheterna att producera förnybart biobränsle i Sverige, berättar den högerpopulistiska nättidningen Samhällsnytt.

I dag finns nästan ingen produktion av biobränsle för flyg i hela världen.

Maria Wetterstrand uppges också ha ökat sitt aktieinnehav i bolaget under tiden som hon har utrett bränslefrågan för regeringens räkning.

Ekot har förgäves sökt Maria Wetterstrand. Enligt tidningen Expressen ser hon ser dock inga problem med att hon haft båda de här uppdragen samtidigt.

”Jag har inte själv någon beslutsmakt i den här frågan och även om man skulle ta ett sånt här beslut som skulle träda i kraft ett par år framåt så är det otroligt långt till att det skulle innebära att det här bolaget skulle få pengar till att investera i att bygga en anläggning som skulle producera nånting som blir sålt till slut”.

Apropå att hon har köpt fler aktier under utredningstiden säger Maria Wetterstrand att hon inte kommer ”att göra några pengar på flygbränsle som produceras av det här företaget på väldigt, väldigt lång tid, det kan jag lova”.

Flera borgerliga miljöpolitiker ifrågasätter nu Maria Wetterstrands dubbla uppdrag. Moderaten Jessica Rosencrantz är andre vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

– Ja, jag tycker att det är väldigt olyckligt att vi nu snarare har en diskussion om Maria Wetterstrands aktieinnehav än om hur vi ställer om flyget. Det blir en felaktig debatt och det är också mycket olyckligt när det skapas tvivel kring en utredning på det här sättet, säger Jessica Rosencrantz.

Hon får medhåll av Kristdemokraternas representant Magnus Oscarsson.

– Jag tycker inte att det verkar helt genomtänkt att köpa på sig mängder av aktier i ett bolag som jag själv utreder och själv kan vara med och påverka positivt. Det är anmärkningsvärt. Jag har ingen anledning att misstänkliggöra Maria Wetterstrands utredning men jag tror att vi måste ha mer debatt om det etiska.

Lena Ingvarsson, som är expeditions- och rättschef på miljö- och energidepartementet skriver i en kommentar till Ekot:

”Miljö- och energidepartementet kände till att hon var styrelseledamot i Cortus Energy men bedömde inte att det utgjorde en jävssituation.
I februari 2019 inkom information till Miljö- och energidepartementet om att bolaget diskuterade ett samarbete med en biobränsleproducent om att bygga en gemensam anläggning om att producera bioflygbränsle. Departementet fick då också information om att utredaren äger aktier i bolaget. Vid detta tillfälle var utredningen i princip klar”.

Ekot har även sökt miljö- och klimatminister Isabella Lövin, men hittills inte fått tag i henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista