Barn som begår brott

Riksdagspartier vill se fler barn inför rätta

2:05 min

Trots att det varje år anmäls hundratals grova brott där barn under 15 år pekas ut som gärningsmän är det ovanligt att barn får en prövning i domstol. Det vill sex riksdagspartier ändra på.

– Vi skulle gärna se att det användes vid fler tillfällen än i dag för att gå till botten med brottslighet och ge brottsoffer upprättelse, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Barn under 15 år kan ställas inför rätta genom så kallad bevistalan, som innebär att domstolen reder ut vad barnet gjort, utan att döma ut något straff. Men bevistalan, som kan väckas på initiativ av socialtjänsten, används ytterst sällan.

Socialtjänsten i Jönköping lät väcka en bevistalan i höstas, efter att en 14-åring blivit misstänkt för att ha varit med och sparkat ihjäl hemlöse Gica Hortolomei Lupu i Huskvarna.

Hovrätten ska nu ta ställning till om 14-åringen gjort sig skyldig till mord. I tingsrätten blev han friad från mordmisstankarna. 

Däremot blev det ingen bevistalan mot den 14-åring i Fagersta, som var med när en kvinna våldtogs och mördades i en gångtunnel i somras.

Socialtjänsten där kände inte till att möjligheten fanns.

Alla partier utanför regeringen vill nu låta åklagarna själva avgöra om en bevistalan ska väckas, istället för att ansvaret ska ligga hos socialtjänsten.

– Det är viktigt att brott utreds, dels för att hjälpa ungdomen som har begått brott, att den inte fastnar i kriminellt beteende, men också för brottsoffrets skull, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker.

Varje år anmäls hundratals grova brott där barn pekas ut som gärningsmän, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.

Barn som begår brott kan placeras på ungdomshem eller bli inlåsta på institution. Barnen kan också bli kvar hemma, med en kontaktfamilj eller familjerådgivning, till exempel.

Men polisutredningarna, som är ett av socialtjänstens underlag, kommer inte alltid till punkt med vad som hänt, menar Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson.

– Man vet inte vem som gjort vad, hur någon varit drivande och så vidare, och det är väldigt viktigt för att socialtjänsten med kraft ska sätta in åtgärder.

Men unga människor blir ju ofta föremål för sociala insatser, oavsett om en domstol slår fast om de är skyldiga eller inte?

– Ja, men Liberalernas uppfattning är att det är för svagt på åtgärdssidan.

Centerpartiet tycker att bevistalan ska väckas regelmässigt när det gäller dödligt våld och grova sexualbrott, och Kristdemokraterna menar att fler domstolsprövningar skulle stärka barns rättssäkerhet.

Också Sverigedemokraterna vill se en lagändring, men vill i förlängningen att barn ska kunna straffas från 13 års ålder.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har inte tagit ställning till om lagen borde ändras eller inte.

Miljöpartiet tycker i första hand att den lag som finns borde utnyttjas bättre av socialtjänsten.

Men på Justitiedepartementet pågår ett arbete kring att se över lagen om bevistalan. Direktiv till en utredning håller på att skrivas.

– Det är angeläget att samhället reagerar när brott begås, och då tror vi att det är dags att tillsätta en utredning, säger inrikesminister Mikael Damberg (S). 

Bevistalan - en ovanlig procedur

  • Bevistalan kan väckas på initiativ av socialtjänsten, det misstänkta barnets vårdnadshavare och Socialstyrelsen.
  • De senaste sju åren har bevistalan väckts tre gånger, enligt Åklagarmyndigheten.
  • I samtliga fall gällde det misstänkta mord – ett rånmord i Derome utanför Varberg och en dödsmisshandel på en skolgård i Malmö, samt det misstänkta mordet i Huskvarna.
  • Barnombudsmannen vill att bevistalan används mer, för att oskyldiga inte ska pekas ut felaktigt.
  • Fallet Kevin i Arvika år 1998 är ett exempel på hur det kan gå när bevisen inte prövas i domstol. Två små pojkar pekades på vaga grunder ut som ansvariga för fyraårige Kevins död.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista