IS-återvändare

”Starkt stöd för idén om IS-tribunal”

1:59 min

Förslaget att skapa en internationell tribunal för att döma svenska och europeiska IS-terrorister har redan fått kritik, men i samband med dagens EU-möte driver Sverige på för att skapa en sådan tribunal. 

Inrikesminister Mikael Damberg har fått stöd för idén.

– Jag upplevde ett starkt stöd för den svenska idén och att vi gemensamt kommer göra ansträngningar för att lyfta frågan nu och få ett starkare stöd för dem, säger inrikesminister Mikael Damberg efter ett frukostmöte med sina nordiska kollegor.

Regeringen vill inte ta hem svenska IS-medlemmar och lagföra dem i Sverige utan istället sköta frågan i en internationell tribunal – på liknande sätt som efter folkmordet i Rwanda och efter kriget på Balkan.

Men att skapa internationella tribunaler är svårt och Thomas Renard, forskare och terrorexpert på tankesmedjan Egmont Institut i Bryssel, ser flera problem med idén.

– Kurdiska styrkor begär en tribunal men de har inte mandat att begära det. Så en lokal tribunal skulle kräva stöd från Syriens ledare Assad och det är oklart om det är möjligt politiskt och juridiskt, säger han.

Och även om man skulle förlägga tribunalen någon annanstans finns det inget direkt mervärde då enskilda europeiska länder har lika goda möjligheter att utreda och döma IS-krigare, säger Thomas Renard.

Mikael Damberg gör dock en annan bedömning.

– Det gäller närheten till regionen, vittnesmål, bevisning på plats som kan användas bättre än i en tingsrätt i Sverige – så vi tror att en internationell tribunal kan få expertkunskap och kan använda den kunskapen också för att fälla terroristerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista