Kravet från (L): Mer pengar till Kriminalvården

2:25 min

Nu har förhandlingarna om den kommande vårbudgeten inletts. En av de frågor som diskuteras är situationen på landets överfulla häkten.

Kriminalvården måste få extra pengar redan i nu i vår för att hantera det akuta läget på landets häkten, det anser Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Johan Pehrson.

– För Liberalerna är det viktigt att vi har en fungerande rättskedja. Har vi fler poliser som jobbar mer effektivt, har vi skärpta straff då leder det till fler häktade och fler på anstalt. Därför måste vi får fram resurser nu till svensk kriminalvård, säger Johan Pehrson som menar att det handlar om ett par hundra miljoner kronor extra. 

Just nu pågår förhandlingarna mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna om den första gemensamma vårbudgeten, som ska presenteras den tionde april.

Finansminister Magdalena Andersson har sagt att klimat och miljö är prioriterade frågor, men att regeringens handlingsutrymme är begränsat på grund av att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag röstades igenom i riksdagen i höstas.

Trots detta måste Kriminalvården få mer pengar redan i år, anser Liberalerna. Skälet är att landets häkten är fulla till bristningsgränsen.

– Det leder till verksamhetsproblem för polisen, det leder till problem för de intagna, det leder till problem för säkerheten både på häkten och anstalter, säger Johan Pehrson. 

200 miljoner kronor är mindre än de 799 miljoner kronor extra som Kriminalvården har begärt i sitt budgetunderlag till regeringen, men Liberalerna vill återkomma i frågan inför 2020.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström konstaterar att det har kommit ett antal larmrapporter om att Kriminalvården behöver tillskott.

– Jag tycker att Johan Pehrson är en klok person med stor insikt i de här frågorna och det finns all anledning att ta det han säger på allvar. Jag tycker inte att det finns någon anledning att stänga några dörrar i det här läget. Behovet är uppenbart och när det gäller vad vi exakt kan landa i, så får vi helt enkelt återkomma, säger han. 

Finansminister Magdalena Andersson, (S), säger att regeringen ser att det finns behov i Kriminalvården.

– Exakt vad vi kommer fram till kommer vi naturligtvis att återkomma till, men självklart är det viktigt. Vi har ju skärpt straffen. Till exempel så häktar man personer som har olaga vapeninnehav på direkten, plockar bort dem från gatan. Det är väldigt bra, men då måste det också finnas häkten de kan sitta i. Det kommer vi titta på, säger hon. 

I budgetunderlaget till regeringen begär Kriminalvården 799 miljoner kronor extra i år för att täcka underskott, utöka antalet platser och för att klara av ökade kostnader för kriminalvårdens transporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista