Efter kritiken

Ungern: Kritiserad kampanj avbryts

2:02 min

Den ungerska premiärministern Viktor Orbán säger nu att hans parti, Fidesz, kan komma att lämna den konservativa partigruppen EPP i EU.

Det sker samtidigt som Ungerns regering kommer avsluta sin kontroversiella kampanj där EU utmålas som ett hot.

I en intervju på en ungersk radiokanal säger Orbán att han föredrar att stanna kvar inom EU:s konservativa block EPP och reformera det, men att konflikten kan sluta med att Fidesz lämnar EPP. Alltfler partier inom EPP har de senaste veckorna anslutit sig till idén att Fidesz bör lämna gruppen.

Spänningarna inom gruppen ökade när den ungerska regeringen lanserade en kampanj på hemmaplan för två veckor sedan där bilder spreds på EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker, som själv tillhör EPP, tillsammans med investeraren George Soros, som Ungern påstår kontrollerar EU:s migrationspolitik. Budskapet var bland annat att EU hotar Ungerns säkerhet och vill tvinga landet att ta emot invandrare.

EU tillbakavisade dessa påståenden skarpt, och ordföranden i EPP-gruppen Manfred Weber har krävt att Ungern drar tillbaka kampanjen och ber om ursäkt för att ha en möjlighet att stanna kvar i gruppen.

Någon ursäkt har inte kommit från Ungerns sida, och även om man avslutar kampanjen mot Juncker och Soros lär inte Fidesz tona ner sin kritik mot invandringen, särskilt som EU-valet närmar sig. Viktor Orbán säger i ett uttalande på regeringens sajt att hela EU kan spricka om invandringsvänliga krafter fortsätter att tvinga sin politik på andra. Fidesz vill inte att Ungern lämnar EU, i stället vill man vara kvar och förändra det inifrån.

EPP-gruppen kommer diskutera Fidesz vara eller icke vara den 20 mars. Skulle Fidesz uteslutas finns det de som tror att partiet har planer på att alliera sig med andra nationalistiska och invandringskritiska partier i Europaparlamentet, men det förnekas av Fidesz i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista