Nya siffror

Färre dör av fentanyl – rättsfall har påverkat

2:17 min

Antalet dödsfall på grund av fentanyl har minskat kraftigt. Förra året var det elva sådana fall i Sverige, året innan var det 101 personer som dog, visar nya siffror från Rättsmedicinalverket.

I dag inleds förhandlingar i Svea hovrätt om det uppmärksammade fall där två bröder dömts i tingsrätten för att ha vållat åtta personers död efter att ha sålt fentanyl till dem.

Enligt Robert Kronstrand, toxikolog vid Rättsmedicinalverket är orsaken till tillbakagången av antalet dödsfall i Sverige det åtal som väcktes i fallet.

– Webbsidor slutade att sälja fentanyler, de stängde ned. Själva åtalet hade en avskräckande effekt, säger Robert Kronstrand, toxikolog vid Rättsmedicinalverket.

Fentanylanalogerna är mycket potenta och även svårdoserade och har orsakat många dödsfall i landet, mellan 2015 och 2017 dog 209 personer av drogen.

I ett samarbete mellan bland annat polis, åklagare, Nationellt forensiskt centrum och Rättsmedicinalverket gjordes för några år sedan en speciell satsning för att komma åt problemet med fentanylanalogerna som i många fall inte var klassade som narkotika eller hälsofarliga ämnen och kunde säljas fritt på nätet.

Det här arbetet ledde bland annat till att aktörer som låg bakom handeln ringades in och under förra året kunde det för första gången prövas i rätten om den som säljer en substans som inte är olaglig ändå kan bli ansvarig för att den som använder drogen dör.

Två bröder dömdes i våras i tingsrätten till fem och ett halvt år respektive fyra års fängelse bland annat för att ha vållat åtta personers död genom att ha sålt fentanylanaloger via nätet till de här personerna.

Men domen har överklagats, de båda bröderna vill bli frikända eftersom de inte ser sig skyldiga till att ha vållat de åtta personernas död och åklagaren har överklagat domen för att han vill se en skärpta fängelsestraff för dem båda. Nu är det upp till hovrätten att avgöra fallet.

Men oavsett utgången av domen ser Rättsmedicinalverkets toxikolog Robert Kronstrand att arbetet med att ringa in problemet med fentanylanalogerna har gett god effekt.

Bland annat ser han inte att de som har missbrukat fentanylanalogerna skulle ha gått över till någon annan drog.

– Jag ser inte någon sådan tydlig trend. Den här avskräckande effekten som den fick på de som sålde fentanylen tror jag smittade av sig även på de som använde drogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista