EU-valet

Wikström: Jag är avsatt – jag har inte valt

1:14 min

Liberalerna lyfter bort Cecilia Wikström som toppnamn på sin EU-vallista.

– Jag är avsatt, jag har inte valt det ena eller det andra. Jag vill understryka det, säger Cecilia Wikström på en pressträff.

I praktiken har partistyrelsen petat henne från jobbet som första namn i EU-parlamentet genom att ställa ett ultimatum till henne: Antingen EU-platsen eller sina styrelseuppdrag i Beijer-Alma respektive Elekta.

Wikström själv anser inte att hon ställdes inför något val.

– Jag är avsatt, jag har inte valt det ena eller det andra. Jag vill understryka det, säger Cecilia Wikström på en pressträff.

Hon hade tidigare fått frågan om att ingå i "ett par bolagsstyrelser", och säger att hon kollade med regelverket och inte såg några problem med detta. Hon understryker att många tunga EU-politiker har liknande uppdrag.

– Det var inte självklart att ställa upp för en tredje mandatperiod, men jag gjorde det för att partiets siffror inte såg nåt vidare ut. Jag blev enträget förfrågad, säger hon.

Liberalernas valberedning och partiledning har tidigare inte haft synpunkter på Wikströms styrelseuppdrag i bolagen Beijer-Alma och Elekta. Men sedan nyhetssajten Politico och SVT rapporterat om att hon får 70 000 kronor i månaden i ersättning, samtidigt som hon har heltidsuppdrag som EU-parlamentariker, har de tänkt om.

Cecilia Wikström har varit EU-parlamentariker sedan 2009 och har även figurerat i diskussionen om tänkbara efterträdare till partiledaren Jan Björklund.

Att som parlamentariker ha sidopuppdrag är tillåtet så länge intäkterna redovisas, vilket Wikström har gjort. Ledamöter uppmanas däremot att undvika intressekonflikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista