Analys

Ramberg: L viker för medietryck

1:57 min

Liberalernas ledning tycker egentligen att sidouppdrag i bolag är rimliga och petar sitt ledande Europanamn Cecilia Wikström främst på grund av medietrycket, menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Liberalerna har fått bråttom att städa inför EU-valrörelsen.

Bort med toppkandidatens lönsamma extraknäck och dubbla lojaliteter,
bort med riksdagsledamoten som utnyttjar systemet. Allt ljus ska vara på
budskapet att Liberalerna är de enda som vill ge EU mera muskler.

Att omvärlden just nu hellre fäster blicken på personfrågor är självförvållat. Partiets ledning och valberedning har vetat men inte förstått förrän det var för sent. Cecilia Wikström har berättat men inte fått följdfrågor förrän hennes bolagsinkomster blev mediala.

Troligen för att Liberalers ryggmärgsreflex är att bejaka näringsliv och företagsuppdrag, för att liberaler inte ser höga inkomster som något problem utan snarare som en viktig drivkraft. Partiledarens första reflex var att gratulera Wikström till hennes styrelseposter, inte att fråga om lojalitetskonflikter. Eftertanken kom i takt med sjunkande förtroende och
rapporter i medier.

Precis som i två andra affärer som dominerar politiken just nu, riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls hyresersättning och miljöpartisten Maria Wetterstrands intressekonflikt, är det medieuppmärksamhet som drivit partiledningar att ta frågorna på allvar. Hotet om ofördelaktig publicitet drev troligen också centerpartisten
Eskil Erlandsson att avgå efter uppgifterna om hur han betett sig mot riksdagskollegor.

Helgens möte skulle sy ihop och mobilisera de tilltufsade liberalerna – EU-valet brukar vara partiets bästa gren. Hittills är det viktigaste resultatet att partiet förlorat sin toppkandidat.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista