Petar affischnamnet

Jan Björklund: Vi borde gjort en etikprövning

2:38 min

Det råder oro i Liberalerna och partiets toppnamn i EU-valet, Cecilia Wikström tvingades idag att hoppa av.

Det var nog inte så partiledaren Jan Björklund hade tänkt sig läget när han nu sparkar igång sin sista valrörelse. Men när han talade på dagens riksmöte i Västerås var det med en retorik som vi känner igen från Sveriges EU-vänligaste parti.

– Skapandet och framväxten av den Europeiska Unionen var ett ställningstagande för fred och frihet och för liberala värderingar, i en värderingsstrid som pågår än idag. Ondskan får aldrig segra. Liberaler får aldrig ge vika. Frihetens ska försvaras.

Jan Björklunds budskap var att högernationalister och populister hotar EU-samarbetet. Men han hade också med sig ett förslag om att EU borde ta bort enighetskravet när det gäller klimatskatter.

Liberalerna vill nämligen se en EU-gemensam koldioxidskatt. Forskningen är överens om att det skulle vara en åtgärd som verkligen kan göra skillnad för klimatet. Men i svensk politik är det ändå bara Liberalerna som vill se en EU-gemensam skatt. Det beror på att de andra partierna inte vill ge EU inflytande över skattefrågorna och förslaget är långt från att förverkligas.

Men här på riksmötet är det ingen av de här frågorna som tar störst plats. I stället är den stora skrällen att Liberalerna står utan affischnamn i EU-valrörelsen.

Planscherna på Cecilia Wikström plockades diskret undan på lördagsmorgonen.

Partiledningen hade bett henne välja mellan de styrelseuppdrag som ger henne 70 000 kronor extra i månaden, och rollen som EU-parlamentariker. Jan Björklund säger att han har fått ett tydligt besked från Cecilia Wikström.

– Om hon måste välja så prioriterar hon börsbolagens styrelser.

Cecilia Wikström säger att du till och med gratulerade henne när hon fick de här uppdragen.

– Ja, det är rätt. Det var vid ett tillfälle förra året. Det var vid ett tillfälle när jag inte kände till omfattningen och arvoderingsnivåerna. Det borde ha gjorts en etikprövning då naturligtvis, det gjordes inte, det var ett misstag. Men nu har den etikprövningen gjorts, och de här uppdragen är inte förenliga.

Är det inte lite ängsligt att först säga att det är okej, sedan uppmärksammas det av SVT och sedan tycker partiledningen att det är ett problem?

– Partiledningen har inte sagt att det är okej. Det har inte gjorts någon prövning tidigare. När det nu har gjorts så är det uppenbart att det här inte är förenligt, säger Jan Björklund, partiledare i Liberalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista