Svenskt foto uppges vara skräckbild från Myanmar

2:49 min

Ett foto från Stockholm har delats flera tusen gånger på Facebook och uppges felaktigt vara från Myanmar. Nyhetsbyrån AFP har gjort en faktagranskning.

I Myanmar, tidigare Burma, har sociala medier använts mycket för att spä på motsättningar. Fotot som sprids nu kan stärka hat mellan olika grupper.  

Bilden har spridits i flera arabiska länder på Facebook den senaste tiden, berättar journalisten Guillaume Daudin vid nyhetsbyrån AFP i Paris. Redaktionen är en av många som satsar alltmer på att spåra rykten och spridning av falska uppgifter.  

Fotot kommer från en demonstration 2016 på Sergels Torg mot köttproduktion. Tunt klädda kvinnor ligger inplastade i lådor och ska föreställa förpackade människor på ett otäckt sätt- en protest mot att djur används till köttproduktion. Reportern såg att texten på lådorna var på svenska och att det stod Sverige.  

– Fotot hade ingenting att göra med Myanmar, säger faktagranskaren Guillaume Daudin vid AFP till Ekot. 

När bilden nu delas flera tusen gånger på Facebook är det groteska och falska budskapet att det är kött från muslimska kvinnor som är till salu i Myanmar, visar AFP:s faktagranskning som redaktionen publicerat på arabiska.

”Inga medier berättar om det, ingen fördömer det” står det bland kommentarerna på Facebook, berättar Guillaume Daudin. 

Det är en vanlig typ av kommentarer när det handlar om falska uppgifter som ska väcka känslor. 

– Det är ofta svårt att veta vad syftet är bakom falska uppgifter som sprids, betonar faktagranskaren vid AFP. 

Men i det här fallet ser det ut att vara att spä på motsättningar ännu mer med ilska riktad mot regeringen i Myanmar och övergreppen mot muslimska rohyngier. 

Facebook har använts mycket som plattform för att sprida hat mellan buddhister och muslimer i Myanmar, med budskap riktade till båda grupperna. Företaget Facebook har bett om ursäkt för hur det bidragit till våldet och fördrivningarna av människor.

AFP betonar hur särskilda faktagranskningar om ryktesspridningar behövs nu eftersom vem som helst kan nå ut med budskap till ett väldigt stort antal människor, precis som med fotot från Sergels Torg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista