Fiskeriregler vållar bråk i EU

Kommande vecka ska EU-kommissionen lägga fram sitt starkt försenade förslag om nya regler för yrkesfiskarna. Det är ett förslag som vållat mycket stora spänningar, och vissa har till och med talat om att kommissionärer kan tvingas att avgå.
Det kallas ibland för Fishgate, efter Watergateskandalen, och det är verkligen en affär som stinker, värre än en burk öppnad surströmming. På ytan kan allt te sig oskyldigt. Efter de många larmen om att fisken håller på att ta slut därför att för mycket fångas har kommissionen sedan länge lovat att komma med nya regler som ska begränsa fångsterna. Politiskt känsligt Men det är politiskt känsligt i vissa medlemsländer, och speciellt då i Spanien där många livnär sig på fisket. Och det är här som den ruttna fisklukten börjar anas. Klart är att Spaniens kommissionär, Loyola de Palacio, har skrivit ett brev till fiskerikommissionären Frans Fischler. Där har hon bett honom att ompröva sitt förslag så att det inte slår så hårt mot fiskerinäringen. Det har hon rätt till, för hela kommissionen står bakom alla beslut. Men den stora frågan är om hon gjorde det på uppmaning av den spanska regeringen. För det får hon absolut inte. En kommissionär har dyrt och heligt lovat att släppa de nationella banden, att jobba för hela EU:s intresse, och inte för hemlandet. Fiskeriministern skröt i TV Palacio har visserligen förnekat att hon tagit order från Madrid. Men, dessvärre för henne, har Spaniens fiskeriminister Miguel Arias Canette skrutit, som en riktig storfiskare. I TV har han sagt att han instruerat Palacio att stoppa de aviserade fiskereglerna. Och även om han i efterhand försökt backa genom att säga att det var en felsägning så har det skapat stora problem för den spanska kommissionären, hela hennes trovärdighet har ifrågasatts. I denna anrättning finns fler stinkande ingredienser. En är att den danske generaldirektören för fiskefrågor plötsligt fick sparken, med bara 24 timmars varsel. Han har haft ett stort ansvar för det förslag som vållat blodstörtning bland spanska fiskare. Motverkar sitt syfte Kommissionen förnekar att det skulle vara en eftergift till Madrid, men alla har inte låtit sig övertygas. Nu kan man sammanfattningsvis säga att de spanska försöken förmodligen motverkar sitt syfte. För nu är det sannolikt mycket svårt för den rutinerade Frans Fischler att lägga fram ett urvattnat fiskeförslag som ger intryck av att han gjort eftergifter för de spanska intressena.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".