Norwegian och Tui stoppar Boeing 737 Max

1:15 min

Norwegian och Tui stoppar all trafik med Boeing 737 Max 8-plan, skriver flera nyhetsbyråer.

Även Storbritannien väljer att stoppa Boeings flygplansmodell efter helgens flygkrasch i Etiopien.

Svenska Transportstyrelsen låter den olycksdrabbade modellen att flyga vidare.

– Flygplanet är säkert att flyga med. Vi har också sett att de svenska flygbolagen verkligen tagit situationen på mycket stort allvar. De gör verkligen sitt yttersta för att säkerställa fullgod flygsäkerhet så det känner vi oss trygga med, säger Staffan Söderberg, chef för sektionen för flygbolag på Transportstyrelsen.

Han tillägger även att myndigheten utvärderar situationen kontinuerligt utifrån de fakta som kommer in från USA:s luftfartsmyndighet. Den har krävt att bolaget genomför förändringar på flygplansmodellen senast i april.

– Vi skulle kunna ta en rad olika beslut. Det som ligger närmast närmast till hands är de flygbolag som vi är ansvariga för när det gäller tillsyn och tillstånd, det är Norwegian och TUI. Och dem kan vi nå genom att inte tillåta att de opererar flygplanen om det skulle komma in fakta som tyder på ett att det inte skulle vara säkert, säger Staffan Söderberg. 

Har det kommit in någon ny fakta under de senaste timmarna?

– Nej vi har ingen ny fakta att gå på.

Vet du varför Norwegian beslutat att inte använda planen?

– Nej vi sitter med norska myndigheter och pratar med dem just nu så vi har ingen ny fakta just nu, säger Staffan Söderberg.

Tvärtemot det svenska beskedet har Singapore och Kina meddelat att de parkerar modellen. Under tisdagen kom besked att Australien, Oman, Storbritannien, Sydkorea och Singapore gör samma sak.

Även om flygbolaget Fiji Airlines är det enda som påverkas av det australiska beslutet är det ännu ett avbräck för hårt ansatta Boeing.

Enligt nyhetsbyrån Reuters påverkas nu nästan 40 procent av alla Boeing-plan av den specifika modellen av olika nationella förbud.

Boeing-aktien fortsätter att backa på New York-börsen. Beskedet om att den brittiska flygmyndigheten Civil Aviation Authority stoppar den olycksdrabbade modellen från sitt luftrum fick även Norwegians aktie att sjunka.

Dödsolyckan är den andra med just denna modell på kort tid. Ett plan av samma modell störtade i Indonesiens huvudstad Jakarta förra hösten.

Alla 189 ombord omkom då. Den amerikanska luftfartsmyndigheten har konstaterat likheter mellan helgens krasch, som kostade ombordvarande 157 människor livet, och haveriet i Jakarta, men några slutsatser har inte kunnat dras.

Boeings aktie har rasat kraftigt efter helgens olycka och flygplanstillverkaren meddelar samtidigt att man ska uppdatera programvaran till flygplansmodellen.

Flygplanstillverkaren säger att man under flera månader — sedan kraschen Indonesien i oktober i fjol — har arbetat med en förbättring av programvaran, men nämner inte söndagens krasch i Etiopien som en anledning till uppdateringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista