FN-rapport

Färre civila dör och skadas i kriget i östra Ukraina

2:21 min

För första gången sen kriget i östra Ukraina startade för fem år sen syns en kraftig minskning av antalet dödade och skadade civila, enligt en ny FN rapport.

– En polis ger detaljer kring hur föraren och en passagerare dödades nära en vägspärr när en minibuss körde på en landmina. Polisen lägger skulden på föraren, som körde ut i vägrenen trots att det fanns varningsskyltar för minor.

 
Det här hände 23:e februari i östra Ukraina där det sen fem år pågår ett lågintensivt krig. Men till skillnad från de värsta åren 2015 och 2016 visar nu en ny FN rapport att antalet döda och skadade civila minskat drastiskt.

Det är FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter i Ukrainas 25:e rapport och för första gången syns nu en nedåtgående trend när det gäller antalet civila, som dödas eller skadas i konflikten.

2018 var det 53 procent lägre än mot 2017 och det lägsta antalet under hela kriget.

Totalt beräknar FN att 3 321 civila dödats i konflikten fram till 15:e februari i år och 80 procent av dem dödades före mitten av 2015. Enligt FN är det ändå en positiv följd av de ständigt brutna vapenvilorna i Minskavtalen, att striderna har dämpats.

Bara två dödades och 14 skadades under perioden november förra året till februari i år. Den lägsta noteringen, som FN har gjort under kriget.

Andra människorättsorganisationer har konstaterat att civila oftare skadas eller dödas av minor, inte av direkt beskjutning, precis som fallet med minibussen.

– Det fanns inte några bilar alls på vägen och så kom explosionen, när jag vaknade till låg jag vid vägkanten, berättar 62 årige Vladimir. Hans åldriga mamma låg död under bussen.
Övriga nio passagerare hade klivit av för att till fots ta sig förbi vägspärren och det räddade deras liv.