EU-VALET

Säger nej till betalda sidouppdrag

2:16 min

Efter Cecilia Wikströms omstridda styrelseuppdrag säger de flesta kandidaterna i EU-valet nej till betalda sidouppdrag. Det visar enkätfrågor som Ekot har ställt till partiernas fem toppkandidater i EU-valet.

Men på den borgerliga sidan finns det de som tycker att betalda sidouppdrag kan tillföra något gott till politiken. Sara Skyttedal är toppnamn på Kristdemokraternas lista.

– Generellt sett är det ju bra att politiker har fortsatt kontakt med företagsvärden och civilsamhället. Det är klart att det kan finnas fall med intressekonflikter, men det finns inget generellt svar på en sådan fråga.

Frågan som Ekot ställde var: ”Kan du tänka dig att ta några betalda sidouppdrag om du blir parlamentariker?”

Sara Skyttedal och de andra Kristdemokraterna menar att det måste avgöras från fall till fall vilka uppdrag som är lämpliga.

Moderaternas kandidater svarar också att det är okej att ta betalda sidouppdrag, om de inte står i vägen för uppdraget som parlamentariker.

Även några av centerpartisterna kan i vissa sammanhang tänka sig betalda uppdrag. Men när det handlar om höga arvoden och företag med stora ekonomiska intressen är det olämpligt, tycker Fredrick Federley som är Centerpartiets förstanamn.

– I mina ögon och så som Centerpartiet resonerar om det, så tycker vi att det finns en risk att man hamnar i intressekonflikter och det bör vi i det längsta undvika.

Förutom kristdemokrater, moderater och centerpartister säger en överväldigande majoritet av kandidaterna nej till betalda sidouppdrag.
Det gäller alltså Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, samt Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Liberalerna.

Malin Björk är Vänsterpartiets toppnamn.

– Som EU-parlamentariker uppbär man redan en väldigt hög lön. Att man utöver det tar sidouppdrag för att casha in så mycket extra som vissa gör tycker jag är olämpligt.

Frågan om betalda sidouppdrag blev aktuell när Liberalernas toppnamn Cecilia Wikström hoppade av efter att partiledningen krävde att hon valde mellan sitt uppdrag som parlamentariker och två styrelseuppdrag som ger henne 70 000 kronor i månaden.

De andra fyra kandidaterna i toppen på Liberalernas lista svarade ett tydligt ”nej” på Ekots fråga om de kan tänka sig betalda sidouppdrag.

Läs partiernas svar i helhet nedan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista