EU-valet 2019

Så svarade Miljöpartiet om sidouppdrag

I maj blir det klart vilka politiker vi skickar till EU-parlamentet. Men hur ställer sig kandidaterna till betalda uppdrag på sidan av politiken?

Så här svarade Miljöpartiet.

Ekot har ställt två frågor i en enkät inför EU-valet.

– Kan du tänka dig att ta några betalda sidouppdrag om du blir parlamentariker?

– Om ja, vilken typ av uppdrag tycker du är okej?

Alice Bah Kuhnke:
– Nej, jag kommer inte ta några betalda sidouppdrag från företag eller externa organisationer.

Pär Holmgren:
– Nej. Jag är egenföretagare, men kommer inte vara aktiv om jag blir invald i Europaparlamentet. Möjligen kan sådant som jag redan gjort tidigare fortsätta att ge intäkter till exempel royalties för böcker jag skrivit.

Jakop Dalunde:
– Nej. Jag sitter bland annat i Miljöpartiets partistyrelse och är involverad i olika aktiviteter för partiets räkning. Men jag skulle inte ta några uppdrag som skulle gå ut över mitt arbete i EU-parlamentet eller få någon att ifrågasätta att jag har andra intressen i lagstiftningsarbetet än att förvalta det förtroende jag har fått från mina väljare.

Bodil Valero:
– Nja. Om det är politiska uppdrag för Miljöpartiet så ser jag inget problem med att till exempel sitta i kommunfullmäktige och få sammanträdesarvode så länge det går att få ihop rent tidsmässigt med arbetet i parlamentet.

Emma Nohrén:
– Nej, det tror jag inte. Men det beror ju på typ av uppdrag och hur tidskrävande de är och hur de hänger ihop med uppdraget som EU-parlamentariker. Som EU-parlamentariker förväntas du jobba jämt. Och det finns lite tid över till annat. Det är ju skillnad på att vara med i styrelsen för ett börsnoterat företag och att vara med i en vägförening eller lokala dykklubben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista