Ekot granskar

Socialtjänsten ställde egna diagnoser

3:38 min

Ekot kan nu avslöja fler uppgifter om det uppmärksammade vårdnadsärendet i Varberg. Vår granskning av sekretessbelagda handlingar visar att socialtjänstens utredare ställt egna psykiatriska diagnoser på mamman - och detta utan att någon läkare varit inblandad i bedömningen.

– Jag utgår från att det direkt är olagligt. En socionom ska överhuvudtaget inte sätta diagnoser på någon annan, säger vice ordföranden i socialnämnden Turid Ravlo Svensson (S).

I juli förra året miste mamman, som vi kallar "Maria", vårdnaden om sin treårige son. Barnets pappa, som inte bott med sonen i ett och ett halvt år, fick tillsvidare ensam vårdnad av tingsrätten och i socialtjänstens utredning - som domstolen lagt stor vikt vid - stod det att pappan, genom att bo på ett HVB-hem med sonen, då skulle få möjligheten att bevisa att han var oskyldig till anklagelserna om våld mot både barnet och mamman.

Fyra månader efter det här dömdes pappan mot sitt nekande för misshandel mot "Maria", en dom som överklagats. Det påstådda våldet mot barnet har inte lett till åtal.

I morse kunde Ekot avslöja hur en av socialtjänstens utredare, på en dold inspelning, erkände att hon i utredningen som gått till tingsrätten hade skrivit fel. Hon menade inte att mamman hållit sonen borta från pappan i ett och ett halvt år. Det enda hon menat var att sonen bott hos "Maria".

– Det är jag som har skrivit det, men XX(sonen, red. anm.) har ju varit hos YY(mamman, red. anm) i ett och ett halvt år. Det är ju det jag menar, säger socialtjänstens utredare.

– Jo, fast så blir det ju inte om du skriver att han har blivit kvarhållen, säger "Marias" advokat Anna Heurlin.

– Ja, jag har skrivit det, och det är fel. Men jag tänker att det är 2018 nu. Vi sitter nån annanstans, vi ska tänka att vi ska blicka framåt. Då lämnar vi det och så funderar vi på hur det ska bli bra framåt. Sen om jag använt fel ord så beklagar jag det, säger utredaren.

Socialnämndens ordförande, moderaten Erland Linjer. har fått lyssna på inspelningen - men menar att han inte hör något erkännande där.

– Jag hör ju att någon där säger något om att "det är möjligt att det kan ha blivit fel", säger Erland Linjer.

Säger hon så, att det "är möjligt att det blivit fel"?

– Jag kommer inte ihåg den exakta ordalydelsen just nu, men nånting sånt ja.

Hon säger "Det är jag som har skrivit det och det är fel". Så säger hon.

– Okej.

Socialsekreteraren medger ju.

– Nä, jag hör inte att hon säger så.

Så du hör inte att socialsekreteraren säger att hon själv har skrivit fel angående uppgiften om att mamman ska ha hållit sonen borta från pappan i ett och ett halvt år?

– Nej, jag hör inte att hon säger så.

När Ekot granskar sekretesshandlingar som hör till ärendet så hittar vi fler uppgifter som flera bedömare anser är uppseendeväckande. Där framkommer det till exempel att socialtjänsten ställt egna diagnoser på "Maria". I en sekretesshandling, med anteckningar från ett observationstillfälle hemma hos henne, så står det till exempel att hon har en "manisk blick".

Och enligt en källa inom kommunen så har handläggarna i ärendet sagt att de är övertygade om att "Maria" har en psykisk sjukdom, som heter Münchausen by proxy. Det är en ovanlig form av barnmisshandel där framför allt mödrar skadar sina barn för att få uppmärksamhet av vårdpersonal.

I den familjerättsliga utredningen nämns inte sjukdomen specifikt, men i flera delar anklagas "Maria" av utredarna för att överdriva sonens mjölk- och äggallergier.

Men Ekot har läst barnläkarens utlåtande till socialtjänsten om pojkens allergier. Även personalen på den allergianpassade förskoleavdelningen där pojken går har intervjuats av utredarna. Och samtliga pekar på att sonen har en allvarlig allergi, som till och med kan leda till andningssvårigheter. Trots det framgår det av skrivningarna från kommunen att "Maria" överdriver pojkens besvär.

En person som engagerat sig i "Marias" fall är vice ordföranden i socialnämnden, socialdemokraten Turid Ravlo Svensson.

– Jag blir så förbannad, rent ut sagt, när jag pratar om det här. Det är så illa skött, säger Turid Ravlo Svensson (S).

Ansvariga politikern, ordföranden i nämnden Erland Linjer, håller med om att diagnoser på klienter ska ställas av professionella.

– Ska någon få en diagnos så är det ju i så fall en psykiatriker eller psykolog som ställer den diagnosen, efter en noggrann utredning, säger Erland Linjer (M).

Pappans ombud, Robert Mjösén, skriver i en kommentar till Ekots rapportering att de fel och detaljer som Ekot tagit upp i granskningen saknar betydelse för tingsrättens ställningstagande i målet, som bygger på en omfattande utredning i ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista