EU-valet 2019

Så svarade Sverigedemokraterna om sidouppdrag

I maj blir det klart vilka politiker vi skickar till EU-parlamentet. Men hur ställer sig kandidaterna till betalda uppdrag på sidan av politiken?

Så här svarade Sverigedemokraterna.

Ekot har ställt två frågor i en enkät inför EU-valet.

– Kan du tänka dig att ta några betalda sidouppdrag om du blir parlamentariker?

– Om ja, vilken typ av uppdrag tycker du är okej?

Peter Lundgren:
– Nej. Vi har sagt hela tiden: att man dels inte har tid för detta, och dels blir intressekonflikterna helt enkelt för många. Vi röstar ofta om regler som påverkar företag och det går inte att vara opartisk när man samtidigt får betalt från dem.

Jessica Stegrud:
– Jag är övertygad om att det parlamentariska arbetet kommer uppta all min tid, men utöver det så är det för mig helt otänkbart att ta någon form av betalt sidouppdrag som skulle göra att min lojalitet gentemot mitt uppdrag skulle kunna ifrågasättas.

Charlie Weimers:
– Nej, det tänker jag inte göra.

Kristina Winberg:
– Nej. Jag är mycket mån om att företräda min väljare på ett bra sätt och arbetar därför heltid med detta. Det finns ingen tid för sidouppdrag. Det är även svårt att vara opartisk när man är avlönad från ett företag samtidigt som man beslutar om regler som kan beröra samma företag.

Johan Nissinen:
– Nej, det kommer inte att finnas tid för det och det kommer troligtvis uppstå intressekonflikter i och med den lagstiftande rollen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista