EU-valet 2019

Så svarade Kristdemokraterna om sidouppdrag

I maj blir det klart vilka politiker vi skickar till EU-parlamentet. Men hur ställer sig kandidaterna till betalda uppdrag på sidan av politiken?

Så här svarade Kristdemokraterna.

Ekot har ställt två frågor i en enkät inför EU-valet.

– Kan du tänka dig att ta några betalda sidouppdrag om du blir parlamentariker?

– Om ja, vilken typ av uppdrag tycker du är okej?

Sara Skyttedal:
– Det finns inget generellt svar att ge. Utgångspunkten är att inget ska gå ut över möjligheten att fullgöra det förtroendeuppdrag som man är vald till. Uppdrag som gör att det är hög risk för jävsituationer är olämpliga. Men politiker som har ett engagemang i företagsvärlden eller föreningsliv, med eller utan arvodering, är en tillgång. Det skapar en större förståelse för samhället. Vår nuvarande Europaparlamentariker Anders Sellström sitter exempelivis i ett kommunalt bolag i Umeå, vilket bör ses som en styrka.

David Lega:
– Det finns inget generellt svar att ge. Utgångspunkten är att inget ska gå ut över möjligheten att fullgöra det förtroendeuppdrag som man är vald till. Uppdrag som gör att det är hög risk för jävsituationer är såklart olämpliga. Men politiker som har ett engagemang i företagsvärlden eller föreningsliv, med eller utan arvodering, är en tillgång. Det skapar en större förståelse för samhället och bidrar till utveckling och kunskapsinhämtning som jag tror är till nytta i rollen som parlamentariker.

Liza-Maria Norlin:
– Ja. Jag planerar att sitta kvar i kommunstyrelsen i Sundsvall, då proportionella val har gjort så att jag inte kan lämna uppdraget utan att vi tappar det till annat parti. Jag hoppas att det ska finnas tid för mindre ideella föreningsuppdrag. Det är svårt att svara generellt men även här gäller det att vara öppen och stå för sina val och i slutändan handlar det om förtroende från väljare och därifrån bedöms rimligheten i övriga uppdrag.

Yusuf Aydin:
– Ja. Det finns inget generellt svar att ge. Utgångspunkten är att inget ska gå ut över möjligheten att fullgöra det förtroendeuppdrag som man är vald till. Uppdrag som gör att det är hög risk för jävsituationer är olämpliga. Men politiker som har ett engagemang i företagsvärlden eller föreningsliv, med eller utan arvodering, är en tillgång. Det skapar en större förståelse för samhället. Vår nuvarande Europaparlamentariker Anders Sellström sitter exempelivs i ett kommunalt bolag i Umeå, vilket bör ses som en styrka.

Birgitta Sacredeus:
– Ja. Det finns inget generellt svar att ge. Utgångspunkten är att inget ska gå ut över möjligheten att fullgöra det förtroendeuppdrag som man är vald till. Uppdrag som gör att det är hög risk för jävsituationer är olämpliga. Men politiker som har ett engagemang i företagsvärlden eller föreningsliv, med eller utan arvodering, är en tillgång. Det skapar en större förståelse för samhället. Jag är regionråd i Dalarna och har engagemang i Svenska Kyrkan som breddar mitt kontaktnät.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista