EU-valet 2019

Så svarade Liberalerna om sidouppdrag

I maj blir det klart vilka politiker vi skickar till EU-parlamentet. Men hur ställer sig kandidaterna till betalda uppdrag på sidan av politiken?

Så här svarade Liberalerna.

Ekot har ställt två frågor i en enkät inför EU-valet.

– Kan du tänka dig att ta några betalda sidouppdrag om du blir parlamentariker?

– Om ja, vilken typ av uppdrag tycker du är okej?

Frågorna ställdes innan Cecilia Wikström valde att inte kandidera. Namnen på listan kan komma att ändras i och med att Liberalerna ska fatta ett nytt beslut om vilka kandidater de ska ha i valet.

Cecilia Wikström (Kandiderar inte längre):
– Ja. Det är för min del viktigt att sidouppdragen går att kombinera med arbetet i Europaparlamentet i så mån att arbetet i parlamentet inte blir lidande och att man undviker jävssituationer.

Said Abdu:
– Nej. Jag anser att det är viktigt för politiker att finnas med i civilsamhället och se de problem som finns och arbeta ideellt för att synliggöra orättvisor och bidra till ett friare samhälle. Vattendelaren bör vara då uppdraget medför en intressekonflikt mellan det ideella uppdraget och arbetet i parlamentet. Jag har inga som helst planer på att medverka i sådana organisationer. Jag skulle exempelvis gärna vilja engagera mig i ideella organisationer som följer demokratiutvecklingen i utvecklingsländer och arbetar med att stärka friheten och kartlägga korruption och förtryck.

Maria Weimer:
– Nej. Jag tänker inte ta några betalda sidouppdrag utan vill fokusera all min arbetstid på det parlamentariska uppdraget. Gränsdragningen mellan vilka sidouppdrag som inkräktar på mitt lagstiftningsarbete, och därmed gör mig jävig, och vilka som inte gör det är inte helt lätt att göra och för att undvika att hamna i en gråzon skulle jag avstå från alla betalda sidouppdrag.

Allan Widman:
– Nej.

Karin Karlsbro:
– Nej. Jag kandiderar till ett heltidsuppdrag för att lägga all min kraft åt politiken efter bästa förmåga. Jag vill helst jobba med miljöfrågor. I en sådan roll skulle jag verka i sammanhang där industri- och miljöintressen inte sälla direkt eller indirekt, kolliderar.

– Man måste förstå att politiker ständigt uppvaktas av olika intressenter. Om man till exempel blir erbjuden en styrelseplats i ett stort bolag medan man är aktiv politiker måste man faktiskt inse att i kompetensprofilen ingår både ens nätverk, politisk insikt och inflytande, mediekontakter och allt det där man få i rollen som just politiker, säger Karin Karlsbro (L).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista