Ska öka tryggheten för brottsoffer

Regeringen: Fotboja för villkorligt frigivna

2:46 min

Regeringen vill införa en tuffare kontroll av brottslingar som är villkorligt frigivna från fängelser. Dessa personer ska bland annat kunna åläggas att bära elektronisk fotboja, enligt ett lagförslag som klubbas i dag.

– En poäng är att man med detta till exempel kan föreskriva områden som de inte ska få lov att vistas i. Det kan till exempel handla om områden där brottsoffret bor eller arbetar, säger justitieminister Morgan Johansson.

– På det här sättet ger man en större trygghet till dem som har utsatts för brott. Det är en väsentlig förändring som vi vill genomföra här, säger Morgan Johansson.

Den som har avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff blir - som huvudregel - villkorligt frigiven. Utanför murarna gäller en så kallad prövotid, som motsvarar det som återstår av straffet, där den frigivne ska uppträda skötsamt.
 
Och nu vill regeringen alltså ge Kriminalvården bättre verktyg för att motverka att de här personerna återfaller i brottslighet, berättar justitieminister Morgan Johansson.

Förutom att de som är villkorligt frigivna ska kunna bevakas med elektronisk fotboja föreslår regeringen - i en proposition i dag - att den som missköter sig ska kunna sättas in på anstalt igen i ytterligare tre månader - i stället för 15 dagar som det nuvarande regelverket tillåter.

Dessutom ska möjligheterna att utföra drogtester utökas, från den första juli nästa år. Det är viktigt att personer som släpps ut från fängelser inte återfaller i missbruk, säger Morgan Johansson.

– Vi vet att det finns en väldigt tät koppling mellan just missbruk och vissa typer av brott, både organiserad kriminalitet, men också stöldbrott, och kanske våldsbrott. Då är det viktigt att samhället har att kontrollerna det här löpande, säger han.

Remissinstanser har pekat på att de nya tvångsåtgärderna är av "ingripande karaktär" - och regeringen föreslår att det uttryckligen ska stå i brottsbalken att de bara får användas om de står i rimlig proportion till syftet.

Men Morgan Johansson säger att han i grunden inte har några bekymmer med att villkorligt frigivna kontrolleras mer.

– Man har ju i grunden fått ett fängelsestraff för ett brott man har begått, då får man finna sig i att man blir utsatt för den här typen av övervakningsåtgärder. Det är väl det minsta man kan begära.
 
Justitieministern gör bedömningen att riksdagen kommer att rösta ja till lagförslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista