Vårdnadsärendet i Varberg

Socialtjänsten mörkade uppgifter om mamman

3:53 min

Ekot kan i dag avslöja fler felaktigheter i socialtjänstens hantering av det uppmärksammade vårdnadsärendet i Varberg. Vår fortsatta granskning av sekretessbelagda handlingar visar nu att kommunen i avgörande skrivelser mörkat viktiga detaljer om mammans umgänge med barnet.

Mamman, som vi kallar "Maria", berättar att hennes försök att påpeka felen varit förgäves.

– Jag blir arg, förtvivlad. Man är rättslös. Det är som att stångas mot en betongvägg, säger "Maria".

Barnets pappa fick tillsvidare ensam vårdnad om sin treåriga son i juli förra året. I socialtjänstens utredning som låg till grund för beslutet stod det att han då skulle få möjlighet att bevisa att han var oskyldig till det våld mot barnet och mamman han hade blivit anklagad för. Ärendet har sedan dess engagerat många.

Efter detta har pappan dömts för misshandel mot "Maria", en dom som överklagats. Anklagelserna om våld mot barnet har inte lett till åtal.

På onsdagen kunde Ekot avslöja hur socialtjänstens utredare erkänt att hon skrivit fel i utredningen angående mammans påstådda kvarhållande av barnet. Nu har vi gått igenom ett stort antal sekretessbelagda uppgifter i fallet, och det visar sig att socialtjänsten begått fler allvarliga fel.

Utredarna har utelämnat viktiga och avgörande uppgifter om "Marias" föräldraförmåga i den utredning som skickades till tingsrätten efter hennes vistelse med sonen på samma HVB-hem som pappan hade vistats på.

Exempelvis lyfter socialtjänsten på ett positivt sätt fram att pappan, inför barnets umgänge med "Maria", förberett en väska åt sonen med bland annat mediciner, kläder och mellanmål.

Detta har även "Maria" gjort inför barnets umgänge med pappan, något som framgår av HVB-hemmets journalanteckningar som Ekot gått igenom. Men det skriver socialtjänsten inte i sin sammanfattning av vistelsen på hemmet.

Ett annat exempel: enligt socialtjänsten frågar sällan "Maria" sin son hur han haft det efter umgänge med pappan, något som domstolar brukar se allvarligt på då det visar att ena förälder inte underlättar och uppmuntrar umgänge med den andra föräldern.

Men i HVB-hemmets daganteckningar finns utförliga beskrivningar som visar på det totalt motsatta.

Ur journalen:

"Hon frågar XX (sonen, red.anm.) vad han har ätit hos farmor och farfar, hon frågar om han sovit bra och om han tittat i farfars kikare".

En annan anteckning i journalerna:

"Mamma sitter på en pall och samtalar, här frågar också mamma hur XX haft det hos pappa och var de befunnit sig."

Men i socialtjänstens avgörande skrivelse, som ligger till grund för tingsrättens bedömning av vem som ska ha vårdnad om barnet, står det i stället detta korta påstående:

"Hon frågar sällan XX hur han har haft det i anslutning till att han kommer tillbaks till henne."

Vidare skriver socialtjänsten att sonen trotsar mamma, men inte att han även trotsar sin pappa, vilket framkommer om man läser hemmets utförliga text om vistelsen där.

Titti Mattsson är professor i offentlig rätt vid Lunds universitet. Hon menar att de här uppgifterna gör det svårare för tingsrätten att fatta ett korrekt beslut som till slut ska gynna barnet.

– Här har det inte blivit bra från början. Det försvårar ju för tingsrätten att kunna fatta ett beslut som är till barnets bästa, säger Titti Mattsson.

Socialtjänsten hänvisar till sekretess och vill inte svara på frågor om det här. Socialnämndens ordförande, moderaten Erland Linjer, vill inte heller gå in i ärendets detaljer.

– Jag har inte sett det här. Jag har inte tillgång till det här vårdhemmets anteckningar.

Jag kan visa dig, jag har dem här.

– Nej, det behövs inte. Det är ändå domstolen till slut som ska ta del av det här, säger Erland Linjer.

"Maria" säger att hon inte är en perfekt förälder. Hon har sina brister. Men att förvanska sanningen på det här sättet känns rättsosäkert.

– Det känns som att ju mer fel de gjort desto mer vägrar de rätta till det. Man bara håller varandra om ryggen och ber till gudarna att det försvinner, säger "Maria".

Pappans ombud, Robert Mjösén, skriver i en kommentar till Ekots rapportering att de fel och detaljer som Ekot tagit upp i granskningen saknar betydelse för tingsrättens ställningstagande i målet, som bygger på en omfattande utredning i ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista