Storbritannien

Ännu ett nederlag för May: Nej till hård brexit

1:31 min

I går kväll röstade det brittiska underhuset mot en hård brexit. Resultatet blev ett ännu nederlag för premiärministern Theresa May som fick se flera ministrar i sin egen regering gå emot partilinjen.

Det förväntades bli en ganska bekväm och välbehövlig seger för premiärminister Theresa May och hennes regering. Som efter att än en gång i tisdags ha lidit ett svidande nederlag för det utträdesavtal som man förhandlat fram med EU, nu lagt ett förslag som vid en första anblick hade en bekväm majoritet parlamentets underhus: Att utesluta att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal om två veckor, den 29 mars.

Men en grupp parlamentariker från både opposition och regeringsparitet Tories ville gå ännu längre och la ett förslag om att aldrig tillåta ett utträde ur EU utan avtal. Och trots att regeringen ända in i det sista försökte tvinga de egna partikamraterna att rösta emot det, var det flera Tory-ledamöter och till och med flera ministrar som gick emot partilinjen.
 
Resultatet att parlamentet nu definitivt säger nej till en hård brexit, är visserligen inte bindande enligt lag men i praktiken skulle det vara politiskt omöjligt för regeringen strunta i beslutet. Dessutom krävs det ju också att EU godkänner ett eventuellt avtal eller en eventuell senareläggning av brexit.

Premiärminister Theresa May tänker lägga fram sitt utträdesavtal, som ju parlamentet redan ratat, en tredje gång, på onsdag nästa vecka. Och räknar med att Brexit kommer att behöva skjutas upp till slutet av juni om det godkänns. Om inte – ännu längre.

Colin Steed från Buckinghamshire som röstade för att stanna kvar i EU är uppgiven och skäms över politikernas oförmåga att reda ut resultatet från folkomröstningen.
 
 – De kämpar bara mot varandra – även inom partierna. Det är bara löjligt – och pinsamt för landet.
 
Redan i kväll röstar underhuset om att skjuta upp EU-utträdet. Men Lisa Angelton från Oxford tycker att det bästa bara vore att få det överstökat.

– Jag tycker vi överdriver nu mot slutändan. Alla dessa möjliga deals och optioner för Storbritannien. Vi måste bara acceptera det nu och försöka leva vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista