Nekar till brott

Högt uppsatt inom Försvarsmakten häktad

2:18 min

En anställd vid Försvarsmakten som haft flera tunga chefsuppdrag inom svenskt säkerhet- och försvarsarbete häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för grovt koppleri och våldtäkt.

Enligt utredningen har den misstänkte mannen under flera år, fram till och med 2018, organiserat prostitution. Dels i Stockholm och dels i mannens hemkommun, som ligger i Stockholmsområdet.

– Den här mannen har hjälpt till med olika praktiska saker kring en prostitutionsverksamhet, säger åklagare Daniel Suneson.

– Sexköparna givetvis personer som vi kommer att höra. Vi har inte fullständig id på sexköparna dessvärre

Åklagaren räknar med att kunna identifiera och förhöra en handfull misstänkta sexköpare, som en del i utredningen.

Det är i nuläget oklart hur många sexköp som den misstänkte har organiserat, enligt åklagaren.

– Det är under en lång tid och relativt regelbundet under de här åren. Så det blir många gånger totalt, säger åklagare Daniel Suneson.

Den misstänkte mannen har haft flera chefsuppdrag inom svenskt säkerhet- och försvarsarbete.

Det misstänkta koppleriet ska ha skett under en period då mannen arbetade på uppdrag åt Säkerhetspolisen – vars chef idag säger så här om det.

– Det är allvarligt. Vi känner till ärendet och tittar på det, säger Klas Friberg, chef för Säkerhetspolisen.

Vad säger det om era säkerhetskontroller?

– Ingenting, för vi har inte kommit så långt i vår analys av det här ärendet.

Ärendet inleddes förra året då målsägaren anmälde mannen för misshandel. Därefter berättade hon för polisen att hon även utsatts för koppleri.

Utöver grovt koppleri häktades mannen idag för flera våldtäkter mot kvinnan, som ska ha skett 2012, innan den misstänkta koppleriverksamheten inleddes.

Mannen greps i sitt hem i måndags. Det var även i måndags, som mannens arbetsgivare, Försvarsmakten fick kännedom om polisutredningen mot mannen.

– Åklagaren har sagt att det här inte är kopplat till hans tjänstgöring i Försvarsmakten. Nu har det här precis blivit känt, så det är för tidigt att säga vad myndigheten Försvarsmakten kommer att göra, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Mannen nekar till brott, enligt hans advokat Rebecka Abeditary.

– Vi kommer inte ge några vidare kommenterar i nuläget, utan hänvisar till att han nekar till brottsmisstankarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista