CHAUFFÖRSBRIST

Krav på studielån för lastbil och buss

1:19 min

Det är stor brist på chaufförer, och branschorganisationen Transportföretagen kräver nu att regeringen förbättrar möjligheten att utbilda sig till lastbils- och busschaufför, exempelvis genom att göra det möjligt att ta studielån för körkort för tunga fordon.

– Vi har enorma behov av rekrytering vad gäller i dag, imorgon och framöver, på minst 15 års sikt vad vi kan se. Det säger Caj Luoma, kompetensförsörjningsansvarig på Transportföretagen.

I en ny rapport skriver branschorganisationen att det behövs ungefär 16 000 chaufförer per år, och om inget görs, så kommer det att vara en brist på 40 000 chaufförer år 2030.

Det beror både på att chaufförer går i pension, men också på tillväxt, antalet transporter ökar, och då behövs det fler chaufförer såklart.

Sedan lite mindre än ett år så kan arbetslösa få studielån för att ta körkort för personbil, men den möjligheten finns alltså inte för lastbil och buss.

Hel fel menar Transportföretagen, som menar att ett sådant körkort snabbt skulle ge arbetslösa ett jobb, och dessutom givetvis då hjälpa till att minska bristen på chaufförer.

– Det är väldigt många företag som vittnar om stor brist, ledningen får själva köra bilarna, vi har till och med exempel på företag som gått i konkurs på grund av förarbrist, säger Caj Luoma på Transportföretagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista