Indien beviljar Pakistan frist i Kashmirfrågan

Enligt uppgifter i Indien är regeringen där nu beredd att ge Pakistan en tidsfrist innan ett eventuellt militärt anfall startas. Detta för att Pakistan ska kunna infria ett nytt löfte om att stoppa extremistiska muslimska grupper från att attackera mål inne i Indien.
Det är den ledande indiska tidningen Hindustan Times som i dag citerar källor nära premiärminister Atal Bihari Vajpayee, enligt källorna ska regeringen vid ett möte med högsta militärledningen här i Kashmir i går, ha bestämt att ge Pakistan vad man kallar en sista chans. Högsta beredskap Indiska styrkor kommer att förbli i högsta beredskap längs gränsen, men Pakistan får enligt uppgifterna två månader på sig att uppfylla sitt löfte: att stoppa Pakistan-baserade militanta grupper från att ta sig in i Indien. New Delhi har med stigande ilska anklagat Pakistan för att stödja det man kallar terrorgrupper som anfallit både militära och civila mål i Indien. Pakistans ledare general Pervez Musharraf står under allt starkare internationell press att tygla extrema grupper som slåss mot Indiens styre i Kashmir. Men som en serie terrorattacker i Pakistan den senaste tiden visat är det långt ifrån säkert att militärregimen i Pakistan har full kontroll över landets extremister. Riskerar anklagas för förräderi Även om Indien det senaste dygnet något tonat ner sin krigiska retorik gentemot Pakistan, finns en djup misstänksamhet här mot Pakistans avsikter. Och det man nu kräver av Musharraf är något den pakistanske ledaren kommer att få svårt att infria. Musharraf har delvis byggt sin karriär på att måla upp Kashmir som den pakistanska nationens hjärtefråga; han riskerar att anklagas för förräderi om det framstår som att han ger upp ambitionen att den pakistanska flaggan en dag ska vaja över hela Kashmir.
Nils Horner, Ekots korrespondent, Srinagar
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".