Katolska kyrkan

Hundratals övergrepp rapporteras

1:34 min

I Polen har den katolska kyrkan för första gången kommit med uppgifter om hur många unga som rapporteras ha blivit utsatta för övergrepp av personer inom kyrkan.

Den katolska kyrkans roll i Polen är stark inte bara i det privata utan också politiskt. Uppskattningsvis 12 miljoner polacker går i kyrkan varje söndag.

Att öppet tala om att man utsatts för övergrepp av präster kan därför på många sätt vara svårt och det har länge varit rätt tyst om det här.

Men under flera dagar har ledare för kyrkan samlats i Warszawa för att diskutera övergrepp och hur kyrkan ska kunna skydda barn.

Nu uppger den katolska kyrkan i Polen att det har rapporterats om 382 fall där unga utsatts för sexuella övergrepp. Det handlar om tidsperioden 1990 fram till juni 2018. 

I höstas krävde en stiftelse som representerar offer i Polen att det måste bli en ändring och att förövare måste bestraffas.

Stiftelsen vill bland annat att de skyldiga ställs inför rätta och att de ledare inom kyrkan som har känt till övergreppen men har valt att flytta brottsanklagade präster till andra församlingar, också ska bestraffas.

Nyligen avlägsnades en staty av en präst på grund av anklagelser mot honom om övergrepp på unga. Prästen har tidigare hyllats för sina insatser för demokratin under 1980-talet.

Också i Tyskland har den katolska kyrkan behandlat övergrepp under de senaste dagarna. Nu finns ingen tid att förlora då det handlar om att göra något åt misstankarna om övergrepp på barn, är budskapet.

I höstas publicerade kyrkan i Tyskland en utredning som pekar på omfattande övergrepp: under åren 1946 till 2014 skulle 3677 unga ha utsatts för någon form av sexuella övergrepp av 1 670 personer inom kyrkan.

Personerna bakom utredningen befarar att detta bara är en bråkdel av alla fall inom kyrkan i Tyskland, uppger nyhetsbyrån AFP.