Manifestation i morgon

Klimatstrejkande elever kan få ogiltig frånvaro

2:03 min

Inför morgondagens globala klimatmanifestation, som väntas äga rum på många platser runt om i Sverige, står det klart att elevers deltagande kan komma att bli en ogiltig frånvaro från lektionerna. Detta om de inte ansökt om ledighet och fått den beviljad.

Trots att elever riskerar att få ogiltig frånvaro så tycker bland annat Paula och Karl i Vadstena att det är viktigt att delta.

– Varför ska vi egentligen gå i skolan om det inte finns någon planet kvar senare. Vad gör sex timmars frånvaro från skolan om vi kan göra något för att jorden ska bli bättre, säger Paula.

– Vi har ju frånvaro för att vi vill ändra på någonting. Frånvaron gör att många vuxna börjar fundera på om det verkligen är viktigt med klimatet.

I morgon väntas många elever delta i en skolstrejk för klimatet. Den  syftar till att påverka landets kommuner och regioner att anta en akutplan för klimatomställning.

Att elever utan lov uteblir från morgondagens lektioner är något som många skolledare är kritiska till på många skolor. Och det trots att man stöttar att elever engagerar sig i både samhällsdebatten och i klimatfrågor, det säger Teddy Söderberg grundskolechef för ett flertal skolor i Stockholm Stad.

– Vi ställer oss naturligtvis bakom miljöengagemanget. Men skoltid är skoltid, och det finns en skolplikt som vi håller oss till. Vi har samma regler oavsett anledningen till eventuella bortavaro, säger han.

Andra skolor som Ekot har talat med kommer att se mellan fingrarna på att många eleverna imorgon kommer att utebli från lektionerna för att de deltar i en manifestation för klimatet.

Men Teddy Söderberg, grundskolechef i Stockholm påpekar att elever kan ansöka om ledigt för att manifestera och kanske kan får sin ansökan beviljad.

– Vill man vara frånvarande så får man ansöka om ledigt. Då ska man tala med sin lärare eller rektor på sin skola. Vi hanterar inte den här dagen annorlunda än någon annan skoldag.

Maria Olausson undervisningsråd vid Skolverket säger att skollagen är tydlig. Elever har skolplikt imorgon likt alla andra skoldagar. Men det finns en möjlighet för skolorna att exempelvis välja att inkludera morgondagens klimatmanifestationen i sin undervisning.

– Det finns alla möjligheter för en skola att själv ta till vara på elevers engagemang i klimatfrågor. Om en lärare gör strejken till en del av undervisningen, då kan det blir en del av skolans verksamhet. Då blir det i praktiken inte heller någon skolstrejk. Men däremot måste skolorna tänka på att man fortsatt har ett tillsynsansvar för eleverna medans de är ute på stan,säger Maria Olausson undervisningsråd vid Skolverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista