Polis och åklagare frias för bevisfilm

Polisen gjorde sig inte skyldig till manipulation av filmmaterial från EU-kravallerna I Göteborg i fjol. Det förklarade överåklagare Christer van der Kwast på fredagen. Filmen användes i rättegången mot Hannes Westberg som skottskadades allvarligt av polisen.
Det var SVT:s program Striptease som tog upp fallet med filmen och bland annat hävdade att en talkör blivit pålagd av polisen i efterhand för att ge intryck att att situationen var mer hotfull än den var. Men enligt överåklagare Christer wan der Kwast ger filmen inte någon skev bild av vad som hände vid Vasaplatsen när demonstranten Hannes Westberg sköts av polis, så han lägger ner förundersökningen. Van der Kwast säger visserligen att delar av ljudmaterialet var pålagt, men han gör bedömningen att det inte är att betrakta som tjänstefel. Vid presskonferensen sa Christer van der Kwast att en utredning ska göras av hur filmmaterial ska användas i rättegångar i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".