Läckta prov

Utbildningsministern: Vi ska hitta läckan

2:12 min

Det kommer reaktioner från politiskt håll efter att ytterligare ett nationellt prov för högstadiet läckt ut och spridits inför skrivningen.

Utbildningsminister Anna Ekström öppnar för fler åtgärder för att hindra läckorna.

– Att vuxna välutbildade människor som har ansvar för att hantera de nationella proven inte kan bete sig på ett sådant sätt så att proven inte läcker, det är väldigt upprörande, säger hon.

Anna Ekström som nu befinner sig utomlands kommer att ta kontakt med Skolverket och säger att hon är beredd att hitta fler åtgärder för att stoppa läckorna, exempelvis att se över om Skolverket behöver verktyg för att kunna spåra de skolor där läckorna uppstått.

– Är det så att Skolverket behöver den typen av verktyg kommer jag inte vara den som säger nej.

Det var under natten till i dag som ett av delproven i svenska läckte ut på sociala medier. Eftersom det som läckte var de rubriker eleverna i nian fick välja på i uppsatsskrivning, gjorde Skolverket bedömningen att provet kunde skrivas ändå.

Skolverket har skärpt rutinerna kring de nationella proven för att minska läckor och har också inlett en dialog med Facebook med förhoppning om att spridningen på sociala medier ska stoppas.

Ett sätt som har visat sig effektivt mot läckor är att digitalisera de nationella proven, något som pågår på försök och ska vara helt genomfört år 2022.

Tidigare går det inte att genomföra enligt Skolverket eftersom skolorna inte är tillräckligt digitalt utvecklade. Men Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin är kritisk mot regeringen som inte sett till att det här har kunnat införas snabbare:

– Det är ju en resursfråga. Hade regeringen velat skynda på den här processen hade man kunnat se till att skolorna hade verktyg och det har man inte gjort.

Jimmy Lord som är Kristdemokraternas utbildningspolitiske talesperson är inte främmande för att hitta ett system där skolor där läckorna uppstått tvingas till böter:

– Jag tycker att det är rimligt att pröva en tanke där skolorna kan drabbas av sanktionsavgifter om proven läcker ut från just deras skola.

Vad tror du att det skulle leda till?

– Jag tror att det skulle leda till att skolorna skulle ta det här på ännu större allvar, att man skärper rutinerna och ser till att de följs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista