Misstänkt falskt hot

Norges justitieminister tar timeout

1:32 min

Den norske justitieministern Tor Mikkel Wara tar tillfällig paus från ämbetet sedan hans sambo gripits misstänkt för att ha iscensatt ett dåd mot familjen.

Norges statsminister Erna Solberg uttrycker chock över gripandet.

Det var natten till i söndags som parets bil började brinna. Någon hade även målat ordet "rasist" - felstavat - och ett hakkors på husväggen och bilen.

Händelsen var den senaste i en rad politiska hot mot familjen.

Men i dag tog historien en helt annan vändning, när den norska säkerhetspolisen PST:s chef meddelade att justitieministerns sambo är gripen för dådet.

– Vi misstänker att [sambon] själv har anlagt branden och gett intryck av att det gjorts av en eller flera okända gärningsmän, säger PST-chefen Benedicte Bjørnland.

På torsdagen var poliser återigen på plats vid bostaden och bilen i fråga bärgades från platsen.

Tor Mikkel Wara representerar högerpopulistiska Fremskrittspartiet och blev Norges justitieminister i april förra året.

I december kallade Wara ett liknande dåd mot familjens bostad ett hot mot den norska demokratin.

– [Sambon] är bara misstänkt för den sista händelsen den 10 mars, men det är inte onaturligt att leta kopplingar mellan denna händelsen och tidigare händelser, säger Bjørnland.

Hoten och skadegörelsen mot justitieministern har fördömts av en enad politikerkår och PST har stått under press att gå till botten med hoten.

Som central i händelseförloppet framstår en teaterföreställning som i november visade bilder på bland annat paret Waras bostad.

Föreställningen Ways of seeing presenteras på Black box-teaterns hemsida som en kartläggning av "nätverken som har intresse av att göra Norge till ett mer rasistiskt samhälle".

I december anmälde Waras sambo teatergruppen.

Regissören Pia Maria Roll och två andra konstnärer har enligt sin advokat stått under formell utredning för dåden, av vilka det första kända inträffade 15 dagar efter premiären.

I tisdags sade Roll så här till tidningen VG:

"Vi vet att det står i dessa brev att de ska dra tillbaka anmälningen mot Ways of seeing. Och det står med skrivfel, så att det ska se ut som att det är en invandrare som gjort det. För oss är det helt uppenbart att det är iscensatt, men av vem kan vi inte veta."

Det fick Norges statsminister Erna Solberg att reagera. Vid en presskonferens i går uttryckte hon att föreställningen bidragit till ett hotfullt klimat mot politiker och deras anhöriga och att Roll inte borde spekulera kring dådet.

Roll och de två kollegorna har själva fått motta omfattande hot och hat, skriver teatern på sin hemsida.

I dag kallade Solberg till sig Wara och berättade att hans sambo sedan många år gripits.

– Informationen om detta var en chock för mig och tror jag hela regeringen, säger Erna Solberg vid en presskonferens.

Statsministern ville inte lämna besked huruvida Wara är välkommen tillbaka om han själv vill, eller om det kommer andra politiska överväganden kring om han ska kunna fortsätta.

Fremskrittspartiet uttrycker i en kommentar hopp om att PST har fel. Samtidigt har man snabbt låtit transport- och kommunikationsministern Jon Georg Dale ersätta Tor Mikkel Wara.

Brottet sambon misstänks för, falsk anmälan, kan ge böter eller upp till ett års fängelse. Hur hon ställer sig till anklagelsen är inte känt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista