Kallar varandra tjuv, diktator och tyrann

Erdoğan och Netanyahu i storgräl

2:24 min

Ett rejält ordkrig har brutit ut mellan Turkiets president Erdoğan och Israels premiärminister Netanyahu.

De senaste dagarna har förolämpningarna haglat och i ett eskalerande gräl inför öppen ridå har de kallar varandra tjuv, diktator och tyrann bland annat.

– Tjuven som leder Israel står inför rätta i sitt eget land, konstaterade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i ett tal inför anhängare.

Erdoğan reagerade ursprungligen på ett uttalande från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om att Israel är ett land enbart för judar, inte för minoriteter.

Erdoğan kallade uttalandet rasistiskt. Netanyahu slog tillbaka genom att kalla Erdoğan en diktator och kritiserade Turkiet för att fängsla journalister och ockupera norra Cypern.

Erdoğan svarade med att kalla Netanyahu för en tyrann som slaktar sjuåriga palestinska barn. Svaret lät inte vänta på sig.

– Jag är inte van att bli uppläxad i moral av en ledare som bombar kurdiska byar i sitt eget land, som fängslar journalister, som hjälper Iran att komma runt internationella sanktioner och som hjälper terrorister ibland annat Gaza att döda oskyldiga människor.

Det är inte en man som ska lära oss någonting sa Netanyahu om Erdoğan.

De två ledarna har i veckan tävlat i förolämpningar och grova ord och tagit omdömena om varandra till en ny nivå.

Både Turkiet och Israel går till val snart.

I Turkiet ska bland annat borgmästare väljas i lokalval och Erdoğans AK-parti är hårt pressat av landets dåliga ekonomi som riskerar att slå tillbaka på partiets representanter i lokalvalen.

I Israel ska en ny regering väljas nästa månad och Netanyahu är pressad av ett korruptionsåtal och riskerar minskat väljarstöd.

Deras verbala slagsmål inför öppen ridå ska delvis ses som ett sätt att kritisera den andra men framförallt som ett sätt att visa sig stark och hård inför hemmaopinionen.

För är det något som har visat sig gå hem i både Turkiet och Israel är det starka ledare som inte viker sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista