VÅRDNADSÄRENDET I VARBERG

Varberg: Politiker vittnar om intern strid

3:06 min

Nu avslöjar socialnämndens vice ordförande i Varbergs kommun de infekterade interna striderna om det uppmärksammade vårdnadsärendet, som Ekot granskat senaste dagarna.

Socialdemokraten Turid Ravlo Svensson berättar att hon blivit tillsagd att hålla tyst när hon engagerat sig i det kontroversiella fallet.

– Nu är det här ett ärende som inte hanterats politiskt. Men jag har ändå lyft det i presidiet. Och jag har mött en vägg av motstånd, säger Turid Ravlo Svensson.

Hur har det manifesterat sig?

– Att jag inte ska lägga mig i och att det är ingenting vi har att göra med i politiken.

Upplever du att blivit tillsagd att vara tyst när det gäller det här?

– Ja, det upplever jag, säger hon.

Ekot har de senaste dagarna avslöjat flera felaktigheter i det uppmärksammade vårdnadsärendet. I somras fick en pappa tillsvidare ensam vårdnad om sin son. I socialtjänstens utredning som låg till grund för beslutet föreslogs att han skulle bo på ett HVB-hem med sonen för att kunna bevisa sin oskuld till våld.

Men vår granskning har bland annat kunnat visa hur socialtjänsten utelämnat viktiga detaljer om mammans föräldraförmåga, ställt egna diagnoser på henne och hur de själva erkänt avgörande fel i utredningen.

Fallet har engagerat många jurister, psykologer och tidigare socialchefer i Sverige. Och en som engagerat sig lokalt är vice ordförande i socialnämnden, socialdemokraten Turid Ravlo Svensson.

Hon berättar att hon internt har anklagats för att ha varit för godtrogen i relation med den berörda mamman, som vi kallar "Maria".

– Jag har blivit tillsagd att jag blivit manipulerad av den berörda mamman och de omkring. Och jag känner att jag är vuxen nog att ta ställning till det själv, säger Turid Ravlo Svensson.

Men det var när hon själv började omnämnas i socialtjänstens utredning om "Maria" som hon blev på riktigt engagerad i det här fallet, säger hon.

Efter att hon nåtts av information om att barnet eventuellt for illa under sin vistelse på ett HVB-hem med sin pappa så ringde hon nämligen två samtal till hemmet för att höra sig för vad som hade hänt.

Socialtjänsten tog senare upp detta i utredningen och skrev att Turid Ravlo Svensson eller någon i hennes närhet upprepade gånger hade ringt angående pojken. Hon upplevde då att utredarna indirekt anklagat henne för att ha lagt sig i, säger hon.

– Och när man själv blir utsatt för det sådär systematiskt så blir jag väldigt upprörd. Det kändes som att jag hamnade på de anklagades bänk.

Vad fick det här dig att inse kring det som den här mamman har varit med om?

– Att hon troligtvis hade rätt. Och det som står i utredningen inte är sant, säger Turid Ravlo Svensson.

Socialnämndens ordförande, moderaten Erland Linjer, håller inte med om att Turid Ravlo Svensson har motarbetats.

– Jag känner inte igen detta. Det du säger att hon skulle vara motarbetad känner jag överhuvudtaget inte till. Sen är det klart, hon har ju haft en syn på saken och andra har haft en annan syn på saken. Och om inte det är okej och man känner sig motarbetad så får det stå för henne. Jag upplever att vi har haft sakliga diskussioner, säger Erland Linjer.

Pappans ombud, Robert Mjösén, skriver i en kommentar till Ekots rapportering att de fel och detaljer som Ekot tagit upp i granskningen saknar betydelse för tingsrättens ställningstagande i målet, som bygger på en omfattande utredning i ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista