BREXIT

Många frågetecken kring brexit

2:00 min

Trots att det brittiska parlamentet i går beslutade att det vill skjuta upp utträdet ur EU tänker regeringen göra ännu ett försök att få avtalet godkänt nästa vecka.

Hälsoministern Matt Hancock var tydlig med det när han förde regeringens talan på BBC sent i går kväll.

– Målet för hela regeringen är att få igenom det här avtalet, sade Matt Hancock på Newsnight.

Inget vet längre om eller när Storbritannien kommer lämna EU. Hur långt utträdet kommer skjutas på framtiden avgörs troligen på EU-toppmötet nästa vecka.

Innan dess, senast på onsdag, väntas premiärminister Theresa May för tredje gången lägga fram utträdesavtalet för omröstning i underhuset.

Blir avtalet mot alla odds godkänt kommer regeringen bara begära av EU att flytta fram utträdet till senast den 30 juni för att hinna med att få igenom all ny lagstiftning i parlamentet.

Om avtalet däremot röstas ned väntas den brittiska regeringen begära att Brexit-datumet flyttas fram en längre period. Kanske mer än ett år. Då skulle Storbritannien behöva delta i EU-valet i maj.

Theresa May hoppas att hotet om en långt uppskjuten Brexit ska få de hårda brexitörerna i hennes parti att ändra sig och börja rösta för avtalet för att undvika risken att EU-utträdet stoppas helt och hållet.

Det kommer dessutom signaler från EU att en längre framflyttning kan vara möjlig.

Utanför parlamentet i Westminster möter jag Brexit-anhängaren Belinda som inte vill säga sitt efternamn. Hon tycker att det vore ett misstag om EU-kritikerna i parlamentet röstade för Mays avtal av oro för att utträdet ska stoppas.

– Det vore inte ärofyllt om de gav upp och röstade på Mays stanna-kvar avtal av rädsla, säger Belinda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista