MOSKÈATTACK

49 döda i terrordåd i Nya Zeeland

2:11 min

49 personer har dödats i ett terrordåd i Christchurch i Nya Zeeland. Det uppger polisen i Nya Zeeland på en presskonferens. Runt 50 personer är skadade.

Premiärminister Jacinda Ardern kallar dådet för en välplanerad terrorattack.

– Nya Zeeland har attackerats för att vi representerar mångfald, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Två moskéer i staden har attackerats av en eller flera skyttar som sköt mot deltagare i fredagsbönen. 

Enligt ett ögonvittne ska en man i svarta kläder setts gå in i Masjid al-Noor moskén och att det kort därefter hördes skottlossning följt av människor som i panik sprang ut ur moskén.

Tre män har gripits efter terrordådet. En kvinna greps också, men är nu släppt. Enligt polisen har man oskadliggjort flera sprängladdningar.

Skytten i Christchurch är australisk medborgare, enligt Australiens premiärminister Scott Morrison, rapporterar flera medier.

Australiska myndigheter hjälper till med utredningen efter masskjutningen, enligt Morrison. Han fördömer attacken och kallar skytten för en "våldsam, högextrem terrorist".

Det är i nuläget oklart om attackerna utförts av en eller flera skyttar.

Vid 9-tiden, svensk tid, uppgav polischefen Mike Bush att en man har delgivits misstanke om mord. En av de tidigare gripna ska inte ha haft något med dådet att göra, och släppts, enligt Bush.

De två andra har gripits för att ha burit vapen, och utreds fortfarande.

Mannen som misstänks för mord ska vara i 30-årsåldern.

Nya Zeeland har höjt terrorhotnivån till hög efter fredagens attack. De gripna var inte på någon "övervakningslista" för terrorbrott, enligt premiärministern.

På sociala medier sprids en film av vad som påstås vara skytten vid en av moskéerna. Polisen uppger att man arbetar för att få bort filmen från nätet och ber folk att avstå från att dela länkar till filmen.

På filmen syns främre delen av ett automatvapen. Gärningspersonen går genom en moské och mejar ner alla som kommer i hens väg. Enligt New Zealand Herald livesände skytten dådet på Facebook i 17 minuter.

Polisen uppmanar invånare att stanna inomhus. Alla skolor i staden och flera andra offentliga byggnader håller stängt.

Polisen uppmanar invånare i hela landet att undvika att besöka moskéer i hela Nya Zeeland i dag.

Premiärministern Jacinda Ardern beskriver attackerna som extraordinära våldsbrott. Sjukhus i Christchurch har höjt beredskapen för att kunna ta emot skadade.

Uppemot 200 personer ska ha befunnit sig i moskén för gemensam fredagsbön.

Efter attacken vidtar nu polisen i flera europeiska städer säkerhetsåtgärder kring moskéer.

Både i London och Paris har säkerheten kring religiösa byggnader höjts.

Stockholmspolisen säger till Ekot att man anpassar sina resurser baserat på vad som sker i omvärlden och man vidtar säkerhetsåtgärder men vill inte uppge vad eller hur.