KLIMATET

Klimatforskare ger stöd åt strejkande elever

1:52 min

270 klimatforskare ger nu sitt stöd klimataktivisten Greta Thunberg och de tiotusentals unga som ska delta i skolstrejken för klimatet i dag, fredag.

På DN Debatt skriver klimatforskarna att det finns vetenskapligt stöd för aktivisternas oro - och att dom förtjänar respekt även om de inte följer skolplikten.

Greta Thunberg-effekten sprider sig över världen. I dag planeras klimatmanifestationer inspirerade av den svenska miljöaktivisten i över hundra svenska städer — och i nästan lika många länder.

I går hade manifestationer registrerats i nästan 1 700 städer i över 100 länder runt om i världen. Men antalet har ökat ytterligare, enligt Greta Thunberg.

"Senaste uppdateringen säger: 2 052 platser i 123 länder på alla kontinenter, inklusive Antarktis", skriver hon på Twitter.

Klimatstrejken är den andra större sedan samlingen den 30 november i fjol, inför FN:s klimatkonferens. I Sverige förbereds manifestationer i minst 114 städer.

Demonstrationerna följer i Greta Thunbergs spår. Den svenska 16-åringen har varje fredag sedan i somras skol- och sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm. Tusentals ungdomar har därefter gjort som hon i bland annat Australien, Tyskland och Storbritannien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista