Dådet i Christchurch

Detta vet vi om moskédådet i Nya Zeeland

49 personer har dödats och fyra personer uppges gripna i vad som kallas en välplanerad terrorattack.

Det här är vad vi än så länge vet om moskédådet i Nya Zeeland: 

Vid 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) gick en beväpnad person in i Masjid Al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnande eld, mitt under fredagsbönen. Den andra skottlossningen ska ha ägt rum i Linwood-moskén, men den exakta tiden är inte känd.

49 personer dödades i skjutningen, enligt premiärministern Jacinda Ardern som kallar dådet för en välplanerad terrorattack.

41 personer dödades i den ena moskén, sju personer i den andra och en ska ha avlidit på sjukhuset. Dödstalet kan komma att stiga.

48 personer är skadade och vårdas på sjukhus.

Enligt polisen har två sprängladdningar oskadliggjorts i bilar.

En man har gripits misstänkt för mord. Två andra personer har också gripits, bland annat för att ha burit vapen. Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är den misstänkte skytten en australisk medborgare.

I ett tidigt skede greps även en fjärde person, som nu ska ha avskrivits från utredningen.

Både Nya Zeeland och grannlandet Australien har aktiverat antiterrorberedskap. Polisen uppmanar alla i Nya Zeeland att hålla sig borta från moskéer i landet.

Den misstänkte skytten sände dådet på Facebook. Strax före attacken publicerades något som kan likna ett manifest på ett Twitterkonto med samma namn som det Facebookkonto som sände händelsen. Att texten verkligen skrivits av gärningsmannen är inte bekräftat.

I manifestet beskriver gärningsmannen att terrordådet i Stockholm den 7 april 2017 var den första händelse som ledde till att han utförde attacken i Nya Zeeland. Han skriver att han ville hämnas den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet i Stockholm. 

Både Nya Zeeland och grannlandet Australien har aktiverat antiterrorberedskap. Polisen uppmanar alla i Nya Zeeland att hålla sig borta från moskéer i landet.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar händelsen "en av Nya Zeelands mörkaste dagar".

Enligt UD:s presstjänst finns inte uppgifter om att någon svensk skulle ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch.

Enligt UD är cirka 1500 svenskar bosatta i Nya Zeeland. De flesta, cirka 80 procent, bor på Nordön, främst i Auckland och Wellington.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista