Fler lediga dagar för föräldrar utreds

2:21 min

Regeringen tillsätter inom kort en utredning, med uppdrag att ta fram ett konkret förslag till hur föräldrar ska få totalt tre dagars extra ledighet var, vid exempelvis skollov och studiedagar.

Det beskedet ger nu socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Att påbörja införandet av den omstridda så kallade familjeveckan är en del i uppgörelsen med Centerpartiet och Liberalerna.

– Vi jobbar ju på för fullt. Den ska genomföras under mandatperioden. Vi vill se att den genomförs så snart som möjligt, så det första som kommer att ske nu är att en utredning behöver titta på en del av de vägval som ska göras, för att den ska utformas på rätt sätt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
 
Socialdemokraterna gick till val på att införa en så kallad familjevecka, som ska ge mammor och pappor mer tid med sina barn. Reformen finns också med i regeringens 73-punktsuppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna - men orsakade heta diskussioner.

Enligt överenskommelsen ska föräldrar till barn mellan 4 och 16 år få tre extra lediga dagar - i stället för fem, som Socialdemokraterna lovade i valrörelsen.

Att banta antalet dagar var - enligt uppgift till Ekot - en av de eftergifter som partiets förhandlare, i ett sent skede, tvingades till för att få med Centerpartiet och Liberalerna.

Liberalerna är kritiska till familjeveckan. Sverige har redan världens mest generösa system för att göra livet lättare för småbarnsföräldrar, med barnbidrag, förskola och föräldraförsäkring, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Johan Pehrson.

– Det blir lite socker på toppen det här, tycker vi. Det finns enormt stora behov till exempel i barn- och ungdomspsykiatrin, det är gapande hål. Vi hade valt att prioritera detta.
 
Men för socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är familjeveckan viktig, och på departementet håller man just nu på att ta fram en ”skarp tidsplanering”.

– Vi vill att båda föräldrarna ska ha en möjlighet att arbeta heltid, att kombinera karriär, arbetsliv och familjeliv. Familjeveckan kommer att kunna underlätta det livspusslet för föräldrar.

Men tre dagar är ju ingen vecka, precis?

– Det är tre dagar i ett första steg, och sedan har vi sagt att vi ska bygga ut den till fem.
 
Så här står det i uppgörelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. "Införandet av en familjevecka påbörjas. Föräldrar till barn mellan 4 och 16 år som arbetar får tre lediga dagar inom ramen för föräldraförsäkringen var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. (Fullt utbyggd kommer reformen omfatta fem dagar). Den som är ensam vårdnadshavare får 6 dagar."

Fullt utbyggt beräknas familjeveckan kosta staten 5,4 miljarder kronor. Ungefär 900 000 familjer omfattas.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista