Naturvårdsverket

Rapport: Utsläppen minskar för långsamt

2:45 min

Naturvårdsverket har i dag gett regeringen sitt förslag på hur man kan minska på utsläppen snabbare.

Stora samhällsförändringar och mer statlig styrning av klimatåtgärderna efterlyses för att Sverige ska vara klimatneutralt år 2045.

Riksdagen har beslutat att varje ny regering ska göra en klimatpolitisk handlingsplan för vägen mot netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2045. Det vill säga, att utsläppen av växthusgaser ska ha minskat med 85 procent jämfört med 1990.

De 15 procent som återstår till noll ska nås genom att skog tar upp koldioxid och genom teknik för att lagra koldioxid. Till stöd för handlingsplanen finns det underlag som Naturvårdsverket levererat i dag.

De demonstrerande ungdomarnas kritik att klimatåtgärderna går för långsamt, bekräftas av Naturvårdsverket.

Med de styrmedel och politiska beslut som finns på plats, når Sverige knappt halvvägs till målet för år 2045. Utsläppen minskar långsammare än tidigare år, skriver Naturvårdsverket.

Alla delar av samhället måste ställa om, men Naturvårdsverket framhåller särskilt transporter och industri som tillsammans står för omkring två tredjedelar av utsläppen i Sverige.

Prognoser tyder på allt mer av både gods- och persontransporter. Enligt rapporten behövs politiska åtgärder snabbt för att vända transporternas utsläppskurva nedåt.

Eftersom elbilarna snart väntas bli många fler, krävs ett nät av laddstationer över hela landet, och att elnätet förstärks.
Vidare behövs politiska besked för reduktionsplikten, alltså systemet för inblandning av fossilfria drivmedel i all bensin och diesel.

Bensinbolag och tillverkare av fossilfria drivmedel vill veta vad som ska gälla framöver, skriver Naturvårdsverket.

Industrin har stora utmaningar. Det krävs investeringar i koldioxidavskiljning och för att kunna lagra koldioxid. Naturvårdsverket vill se politiska beslut om en strategi för koldioxidlagring, och tror att det snabbaste sättet är samarbete med Norge, som satsar på sådana anläggningar.

Industri med höga utsläpp, som stål och cementindustrin, behöver dela risk och finansiering med staten för att kunna investera i teknik för att sänka utsläppen.

Naturvårdsverkets slutsats är att de tekniska förutsättningarna finns, men att det krävs tydligare politik för att nå klimatmålen.

Årets klimatpolitiska handlingsplan blir den första som någon regering gör sedan riksdagen antog det klimatpolitiska ramverket år 2017. I nästa vecka ska Klimatpolitiska Rådet, som består av forskare.lämna sin granskning av hur regeringens samlade politik stämmer med klimatmålen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista