Greta Thunberg: ”123 länder – svårt att förstå”

2:31 min

I september stod hon själv med sin skylt utanför Sveriges riksdag.

Nu har ”Fridays for future” spridit sig över planeten.

– Det känns otroligt, senaste uppdateringen är 123 länder, 2052 städer, alla världsdelar, inklusive Antarktis, säger Greta Thunberg till Ekot.

På fredagen skolstrejkade hundratusentals unga människor världen över med krav på radikala politiska åtgärder mot klimatförändringarna.

Från alla fem kontinenter rapporterades manifestationer – samtliga inspirerade av en ung svenskas exempel.

Det finns ingen planet B”. ”Klimatet är mer hopplöst än mina betyg”. ”The snow must go on”.

Men också: ”Vi vill inte dö”.

Budskapen på skyltar och banderoller som nu sprids på internet vittnar om en av mänsklighetens förmodligen mest intensiva dagar av politisk viljeyttring.

Jämte ett par tusen andra i USA:s huvudstad Washington sade 17-åriga Dede Barron att den unga generationen påverkas mest av situationen och en hållbar fruktbar framtid kräver förändring nu.

– Att de unga samlas är jättesymboliskt och vi kan skapa en ny dynamik, säger 20-åriga studenten och aktivisten Lena Lazar i Paris.

I Frankrikes huvudstad samlades mellan 30 000 och 40 000 människor samlats.

På vissa håll hölls tysta vakor, på andra rungade slagord och musik. På vissa håll registrerades skolkarna för reprimander, på andra deltog lärare och politiker.

Bara i Australien var de 150 000, skriver Washington post.

Alltsammans utlöst av en svensk tonåring, som sju månader efter att hon ensam började skolstrejken utanför riksdagen den 20 augusti i år.

– Det känns otroligt, senaste uppdateringen är 123 länder, 2052 städer, alla världsdelar, inklusive Antarktis. Det går så fort nu, det är svårt att förstå, säger Greta Thunberg till Ekot.

16-åriga Greta Thunberg var hårt omsvärmad av internationella medier efter fredsprisnomineringen och inför dagens manifestation, som lanserats som en särskild global satsning.

– Jag kommer stå här tills Sverige är i linje med Parisavtalet, fast jag kan inte tala för de andra i och med att vi inte är en organisation, bara en rörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista