Ökat intresse för USA-fonder bland småsparare

1:36 min

I veckan har kronans värde återigen varit på tapeten. En dollar kostar nu omkring 9 kronor och 30 öre.

Lyssna på Ekonomiekot Extra

Samtidigt som dollarn stigit i pris har även investeringar i dollar automatiskt blivit mer värda, som till exempel USA-fonder och amerikanska aktier.

Vilket också syns i småspararnas agerande.

– Kronan har varit svag under en lång tid gentemot dollarn, så det är väl ingen vild gissning att många sparare är medvetna om det; att en svag krona ger en extra boost för USA-fonder, säger Frida Bratt som är sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

En dollar kostade mindre än 8 kronor i januari 2018 - nu måste man betala en bra bit över 9 kronor för varje dollar.
Med andra ord har den som äger tillgångar i dollar, som amerikanska aktier och USA-fonder, samtidigt sett värdet på dem drivas upp.

Och de är ganska många. Under samma tid har antalet Nordnet-kunder som sparar i USA-fonder ökat med 25 procent till 15 500.

Hos konkurrenten Avanza är ökningen ännu större, även om man samtidigt ser att vissa sparare har sålt av en del av innehavet för att plocka hem vinsten. Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Senast åren kommer största delen av avkastning från USA-fonder från en ren valutaeffekt eftersom kronan försvagats mot dollarn.

Det mesta tyder på att kronan inte kommer att stärkas kraftigt den närmaste framtiden, men när det väl händer blir effekten den motsatta, något man bör vara medveten om.

– När den dagen kommer, blir det en omvänd negativ effekt. Om kronan stärks med fem procent betyder det att USA-fonderna tappar fem procent, trots att börserna inte rört sig, säger Frida Bratt på Nordnet.

Å andra sidan får man försöka tänka långsiktigt att det varierar över tid, men det är bra att ha med sig i bakhuvudet att valutarörelser har betydelse. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista