TERRORDÅDET I NYA ZEELAND

Nu kartläggs misstänkte 28-åringen

0:39 min

Kartläggningen av den 28-årige Brenton Tarrant som misstänks för attackerna i Nya Zeeland, är i full gång — på lördagsförmiddagen lokal tid häktades han av domstol.

Samtidigt tittar Turkiet och flera europeiska länder närmare på vad mannen gjorde under resor. 28-åringe Brenton Tarrant, som är australisk medborgare, misstänks för attentaten mot två moskéer i och i utkanten av staden Christchurch på fredagen.

49 människor dödades vid dåden, som av premiärminister Jacinda Ardern beskrivs som terrordåd. Enligt olika medier har mannen varit i Nya Zeeland under relativt kort tid. Australiens premiärminister Scott Morrison kallar honom för en "våldsam, högerextrem terrorist".

Den misstänkte gärningsmannen har framträtt i en första förhandling i en domstol i Nya Zeeland. Den hölls av säkerhetsskäl bakom stängda dörrar och där beslutades att han ska stanna i häkte utan möjlighet till borgen till nästa domstolsframträdanden den 5 april.

Samtidigt pågår kartläggningen av Brenton Tarrant, som inte har ett brottsligt förflutet och inte har stått på någon övervakningslista för potentiella terrorister.

Enligt enligt egen utsago ska han ha planerat dådet i två år, och valde ut de specifika platserna för tre månader sedan.

Flaggan kommer att hissas på halv stång på i dag över hela Nya Zeeland och flera initiativ att samla in pengar till de drabbade familjerna har genererat hundratusentals nyzeeländska dollar från givare.

48 fördes till sjukhus efter attackerna och Greg Robertson, chefskirurg vid Christchurch sjukhus, uppger att de flesta är män i 30-40-årsåldern.

Han beskriver kaoset som uppstod när offer från gårdagens dåd började strömma in.

– Det var ett blodbad som kom in genom våra dörrar i går, säger chefskirurgen Greg Robertson vid en presskonferens.

Många har behövt opereras flera gånger för komplicerade skottskador. Elva personer får fortfarande intensivvård.

– Jag är exceptionellt stolt över hur vår personal har hanterat den här situationen, säger Robertson vid presskonferensen.

Robertson säger på lördagsförmiddagen lokal tid att 36 personer fortfarande vårdas på Christchurchs sjukhus, bland dem två barn, en tvåårig pojke och en 13-årig pojke. Barnens tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt.

Sju personer har skrivits ut och resterande, däribland en fyraårig flicka, har förts till sjukhuset i Auckland för att få specialistvård.

– Fyra personer dog på väg till sjukhuset i går innan de kom fram, säger Robertson.

Google uppger att man har plockat bort tusentals filmer och kommentarer efter fredagens terrorattack mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland som hittills krävt 49 människors liv, rapporterar stuff.co.nz.

Dådet vid en av moskéerna direktsändes via Facebook. Videon samt den misstänktes konton på sociala medier raderades kort efter sändningen.

Nyzeeländska myndigheter uppmanar allmänheten att inte dela materialet och påpekar att man genom delning kan göra sig skyldig till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista