Saknas förutsättningar

Facken: Arbetsförmedlingen riskerar att krascha

1:15 min

Fackförbund varnar nu för att det saknas förutsättningar för att den stora förändringen av Arbetsförmedlingen kommer fungera.

Det är rätt att reformera Arbetsförmedlingen – men om inte budget, organisation och kompetens finns på plats så kommer det inte att fungera. Det går inte genom att kraschlanda myndigheten. Så skriver företrädare för Fackförbunden ST och Akademikerförbundet SSR på DN debatt.

Förändringen av Arbetsförmedlingen är en del av januari-avtalet mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna. Den innebär bland annat att myndigheten ska bli mindre framöver och att arbetsförmedlandet ska läggas över på externa aktörer.

Förbunden företräder majoriteten av Arbetsförmedlingens anställda och beskriver hur deras medlemmar pendlar mellan förvirring och förtvivlan när det gäller hur förändringen ska fungera i praktiken.

Fackförbunden lyfter fram sju punkter som de anser att politikerna bör åtgärda eller förtydliga.

Det handlar bland annat om att se över anslagen till Arbetsförmedlingen, förtydliga hur samarbetet med kommunerna ska gå till - och sätta igång en nationell krisplan för dom 4 500 som varslats från myndigheten.